Regionalna platforma: Političari trebaju prestati etiketirati novinare kao „neprijatelje“ i „izdajnike“ *Arhiva

Info: Aktivni članci 482, Arhivirani članci 4169

Sarajevo, 28.02.2020.- Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, osuđuje izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika koje se odnose na rad novinara portala Klix.ba iz Sarajeva.

Na posebnom zasjedanju Narodne Skupštine Republike Srpske 26. februara u Banjoj Luci, Dodik je Klix nazvao „neprijateljskim medijem“ za Republiku Srpsku, čime je zloupotrijebio skupštinsku govornicu za obračun sa ovim medijem i njegovim novinarima.

„Ovo nije prvi put da gospodin Dodik javno proziva medije i novinare i kritikuje njihov rad. U posljednjih nekoliko godina, BH novinari su zabilježili najmanje 20 napada i prijetnji Milorada Dodika novinarima i medijima iz cijele BiH. Tokom konferencije za medije 14. Februara ove godine, Dodik je verbalno napao i novinara BNTV Vladimira Kovačevića nazivajući njega i medij za koji radi „izdajnicima“, što predstavlja posebno zabrinjavajuću poruku s obzirom na to da je novinar Kovačević prije dvije godine bio meta brutalnog fizičkog napada koji je jedva preživio“, izjavila je Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja/udruge BH novinari.

Etiketiranje novinara i medija kao „izdajnika“ i „neprijatelja“ nedopustivo je kada je riječ o javnim zvaničnicima, posebno onima koji obavljaju najviše političke funkcije u državi, te predstavlja otvoren politički pritisak i ugrožavanje medijskih sloboda koje uključuju i slobodu kritike političara, njihovih stavova i odluka.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara stoga zahtijeva od gospodina Milorada Dodika, ali i drugih bh. političara, da prestanu sa iznošenjem neprimjerenih kvalifikacija na račun novinara i medija te da svoj odnos prema njima usklade sa demokratskim vrijednostima koje i sami zastupaju, poštujući norme pristojne komunikacije i uz puno uvažavanje uloge medija u demokratskom društvu.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 28.02.2020.
Nezavisno udruženje novinara Srbije
Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.