Rijeka Misoča ugrožena? *Arhiva

Info: Aktivni članci 552, Arhivirani članci 4683

Rijeka Misoča nastaje u Okruglici spajanjem Kunosićkog potoka i Blaže. U blizini Ilijaša se ulijeva u rijeku Bosnu. Rijeka je duga oko 30 kilometara.

Nikada ne okrećimo glavu i ne zatvarajmo oči pred uništavanjem prirode. Ona je Božji dar, cijena neprocjenjiva, dar kojeg nitko nema pravo svojatati, uokviriti, uništavati. Moramo uvijek biti svjesni njezine ranjivosti i težiti očuvanju skladnog suživota s njom. Uostalom, Misoča i svaka druga rijeka je naša, ali i vaša!

Situaciju dodatno otežava činjenica da rijeka Misoča teče kroz tri općine, Vareš, Breza i Ilijaš, nažalost nijednu općinu nije briga za zaštitu rijeke Misoče. Fućka se njima za tamo neku rijeku i ekosustav. Bitno je prati pare preko uređenja njenog korita.

Stvaranje divljih deponija problem je koji niko ne rješava već godinama, a posebnu opasnost predstavljaju one u blizini vodozahvata. Krivica leži na Općinskim organima , ali i na neodgovornim građanima koji ne mare za svoje životno okruženje.

5c40d0f112600

Rijeku Misoču potrebno je zaštiti i njene specifične i cjelovite ekosisteme kroz nekoliko faza zaštite, od zakonske zaštite pojedinih bioloških vrsta, preko pojedinih dijelova područja, sve do zašite cijelog njenog toka.

S povećanjem broja stanovnika u našoj Općini Ilijaš , porastom industrijske proizvodnje, te prometa, sve je manje rijeke Misoče u ljetnim danima.

Ovo se dešava kad vlast ne vodi brigu o prirodnim resursima, kad narod i vlast dozvole Vodostanu i tajkunina da prave mostove i uzurpiraju zemljišta za vikindica, i da sve prirodno uništava, kad nemamo zaposleni stručni kadar u Općini Ilijaš da se brine o jedinoj rijeci koju pijemo, kad je novac bitniji od budućnosti, kao prvo ljudima ali i flori i fauni bez koje bi nam život bio puno teži.

5c40d10a6e371

Treba spomenuti i propuste eko-udruge, jer ne prate stanje na terenu, a za to troše budžet i troše novac poreznih obveznika. Treba više ukazivati na probleme, educirati mlade, alarmirati javnost i medije. Pitamo se koliko je još sličnih ekosustava ugroženo, a mnogi misle da to nije njihova briga, da će to netko drugi riješiti umjesto njih… Sem par zaljubljenika u biciklizam koji redovno posjećuju korito rijeke Misoče od izvora do ušća. I brinu se za njen eko sustav.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.