Rijeka Misoča ugrožena? *Arhiva

Ilijaš

Rijeka Misoča nastaje u Okruglici spajanjem Kunosićkog potoka i Blaže. U blizini Ilijaša se ulijeva u rijeku Bosnu. Rijeka je duga oko 30 kilometara.

Nikada ne okrećimo glavu i ne zatvarajmo oči pred uništavanjem prirode. Ona je Božji dar, cijena neprocjenjiva, dar kojeg nitko nema pravo svojatati, uokviriti, uništavati. Moramo uvijek biti svjesni njezine ranjivosti i težiti očuvanju skladnog suživota s njom. Uostalom, Misoča i svaka druga rijeka je naša, ali i vaša!

Situaciju dodatno otežava činjenica da rijeka Misoča teče kroz tri općine, Vareš, Breza i Ilijaš, nažalost nijednu općinu nije briga za zaštitu rijeke Misoče. Fućka se njima za tamo neku rijeku i ekosustav. Bitno je prati pare preko uređenja njenog korita.

Stvaranje divljih deponija problem je koji niko ne rješava već godinama, a posebnu opasnost predstavljaju one u blizini vodozahvata. Krivica leži na Općinskim organima , ali i na neodgovornim građanima koji ne mare za svoje životno okruženje.

5c40d0f112600

Rijeku Misoču potrebno je zaštiti i njene specifične i cjelovite ekosisteme kroz nekoliko faza zaštite, od zakonske zaštite pojedinih bioloških vrsta, preko pojedinih dijelova područja, sve do zašite cijelog njenog toka.

S povećanjem broja stanovnika u našoj Općini Ilijaš , porastom industrijske proizvodnje, te prometa, sve je manje rijeke Misoče u ljetnim danima.

Ovo se dešava kad vlast ne vodi brigu o prirodnim resursima, kad narod i vlast dozvole Vodostanu i tajkunina da prave mostove i uzurpiraju zemljišta za vikindica, i da sve prirodno uništava, kad nemamo zaposleni stručni kadar u Općini Ilijaš da se brine o jedinoj rijeci koju pijemo, kad je novac bitniji od budućnosti, kao prvo ljudima ali i flori i fauni bez koje bi nam život bio puno teži.

5c40d10a6e371

Treba spomenuti i propuste eko-udruge, jer ne prate stanje na terenu, a za to troše budžet i troše novac poreznih obveznika. Treba više ukazivati na probleme, educirati mlade, alarmirati javnost i medije. Pitamo se koliko je još sličnih ekosustava ugroženo, a mnogi misle da to nije njihova briga, da će to netko drugi riješiti umjesto njih… Sem par zaljubljenika u biciklizam koji redovno posjećuju korito rijeke Misoče od izvora do ušća. I brinu se za njen eko sustav.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.

Povezane Vijesti

Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.