Ilijaš

Riješeni problemi na izgradnji novog rezervoara i vodovodne mreže u MZ Malešići

Dana 23.09.2020 godine održan je radni sastanak u kabinetu načelinka Općine Ilijaš, na kojem su pored načelnika Općine Ilijaš Akifa Fazlića prisustvovali i:pomoćnica načelnika Službe za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Meliha Avdibegović, pomoćnik načelnika Službe za saobraćaj,stambeno-komunalne poslove i građanje Aziz Fazlić, direktorica Vodostana d.o.o Ilijaš Belma Zukić, Predsjednik Savjeta MZ Malešići Senad Tabaković, predstavnici PU Ilijaš,i ispred građana MZ Malešići Murat Kovać koji je ustupio zemljište za izgradnju rezervoara za vodu i Hamzić Mirsad.

PROMO

Tema sastanka bila je rješavanje problema na izgradnji rezervoara i vodovodne mreže u MZ Malešići.

Doneseni su sljedeći zaključci:
-Da se nastavi sa izgradnjom predmetne infrastrukture bez daljnjeg osporavanja od strane grupe građana MZ Malešići.
-Općinski načelnik će sa nadležnom službom, u naredna dva dana obići teren i upoznati se sa radovima.

Naime radi se o izgradnji novog rezervoara koji će uz postojeći poboljšati vodosnadbijevanje cijelog područja G. Malešićima, i stvoriti uslove za priključak apartmanskih objekata na istom lokalitetu. Služba je za predmetne radove izdala svu potrebnu dokumentaciju o građenju investitoru Općini Ilijaš, a radove na izgradnji vodovodne mreže i ostale infrastrukture do naselja izvodi investitor apartmanskog naselja.

Važno je istaći da se prilikom izrade projektne dokumentacije, za snabdijevanje vodom novih naselja,sagledava kompletan lokalitet, potrebe za snabdijevanje postojećeg stanovništva i budućeg razvoja naselja za duži vremenski period,kao i mogućnosti izgradnje vodovodne mreže za nova naselja. Prijedlog konačnog rješenja izdefiniše se sa JKP Vodostan Ilijaš, koji daje saglasnost na projektnu dokumentaciju, a prije izdavanja dokumentacije o građenju pribave se i neophodni akti Ministarstva privrede Kantona Sarajevo.” istakla je pomoćnica Općinskog načelnika Meliha Avdibegović.

Vezano za primjedbu građana o neblagovremenom informisanju o planovima i izgradnji ovakvih objekata, pomoćnica općinskog načelnika je istakla da je za predmetno naselje 2015 godine, od strane Općinskog vijeća, donesena Odluka o novom građevinskom zemljištu i usvojen plan parcelizacije, svi ti dokumenti su bili javni i dostupni svim zainteresovanim građanima, ali da je protekao duži vremenski period od usvajanja plana i faze realizacije, pa se dešava da se javno donešene procedure i zaborave.

U svakom slučaju jako je važna komunikacija općinskih organa sa građanima MZ i treba je svakako i dalje unapređivati.

izvor: Općina Ilijaš

Povezani članci

Back to top button