Roditelji djece s poteškoćama u razvoju u ponedjeljak izlaze na proteste pred zgradu Vlade KS

Autor sadržaja: Aktivni članci 937, Arhivirani članci 2921

Roditelji djece s poteškoćama u razvoju u ponedjeljak će izaći na proteste pred zgradu Vlade KS-a, potvrdila  je za medije Aida Hrnjić, majka djeteta iz autističnog spektra. Odgovore koje su dobili od Vlade KS-a o pitanju njihovih zahtjeva, smatraju pustim obećanjima koja slušaju godinama i iz tog razloga su odlučili da ipak održe proteste.

Njihovi odgovori su se sveli na obećanja da će nešto uraditi, da će nešto biti, ali u suštini sve je isto. Mi ovo slušamo godinama i zato nam ne preostaje ništa drugo nego da izađemo na proteste. Tražili smo održavanje tematske sjednice posvećene rješavanju problema sa kojima se susrećemo, a oni navode da će početkom septembra zakazati tematsku sjednicu Skupštine KS-a o temi reforme obrazovanja, u sklopu čega će se obraditi i tema inkluzija obrazovanja. Mi tako nismo tražili, vješto to pokušavaju zakukuljiti, navela je Hrnjić.

Roditelji, između ostalog, traže da se nevladine organizacije koje rade s djecom s poteškoćama u razvoju proglase od javnog značaja te finansiraju u punom kapacitetu, izmjenu i dopunu Zakona o socijalnoj skrbi porodica sa djecom, izmjenu obrazovnih normi i standarda, a u najboljem interesu djeteta, shodno svjetskim praksama, osposobljavanje najmanje 100 asistenata u nastavi koji će biti zaposleni na neodređeno vrijeme.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati i putem Viber broja +38762-118-465, na mail ilijasnet@gmail.com ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.