RSE: Nešto drugačiji Uskrs

Info: Aktivni članci 516, Arhivirani članci 4439

Marica i Franjo Radoš i njihova tri sina Antonio, Josip i Gabrijel iz naselja Podlugovi kod Ilijaša (30 km od Sarajeva) ove godine proslavljaju Uskrs u nešto skromnijim prilikama zbog pandemije korona virusa.

Pored tri sina, Marica i Franjo imaju još dvije udate kćerke koje žive u inozemstvu, te pet unuka. Kažu da će im ove godine, upravo, oni nedostajati, jer su granice zatvorene.

Pedesetsedmogodišnji Franjo za Radio Slobodna Evropa kaže kako je ove godine Uskrs po mnogo čemu drugačiji. Prije svega on i njegova obitelj ne mogu otići u crkvu, jer svete mise se, zbog pandemije korona virusa, služe bez naroda.

Ove godine nemamo mogućnosti primiti sakramente, ispovijedi i pričesti. Međutim, hvala Bogu naš župnik u Ilijašu je dosta aktivan i stalno nas obavještava i pita što nam je potrebno Ali, ipak, drugačije je nego prethodnih godina, jer smo imali u crkvi bdijenje i u tom bdijenju smo iščekivali Uskrs. Mi kršćani vjerujemo da je u toj noći Isus Krist pobijedio smrt i oslobodio nas od grijeha, kako bi nakon ovog zemaljskog života prešli u vječnost“, objašnjava Franjo.

Franjo je trenutačno jedini zaposlen u ovoj obitelji. Najstariji sin ostao je bez posla zbog pandemije korona virusa. Zbog toga će ove godine i trpeza biti skromnija nego inače, iako, kaže Franjo, to nije najvažnije.

Nije to toliko bitno, važno je ono što sam malo prije rekao, a to su ove duhovne stvari. Običaj je da pečemo janjetinu, ali ove godine toga neće biti. Ofarbat ćemo manje jaja, jer nam nema tko doći, niti možemo nekom ići. U obitelji ćemo imati malo svečaniji ručak i naravno uskršnji doručak“, priča Franjo.

Kompletan tekst pročitajte klikom ovdje.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.