Sa snijegom, pao i dogovor šestorke *Arhiva

Predstavnici tzv. šestorke u Kantonu Sarajevo, koja čine većinu u Skupštini, večeras su, kako prenosi Klix.ba, zvanično dogovorili imena budućih ministara

BiH

Kako prenosi portal Klix.ba, Narod i pravda, Socijaldemokratska partija, Naša stranka, Demokratska fronta, Nezavisna bh. lista i Savez za bolju budućnost, stranke su koje čine vlast u KS, a na sastanku koji je održan u kasnim večernjim satima postignut je dogovor o imenima osoba koje će u narednom periodu voditi ministarstva.

Razgovori su vođeni od 22 sata u četvrtak u centralni Naše stranke.

Mirvad Kurić i Elmedin Konaković nakon izlaska sa sastanka kratko su poručili da je pred “šestorkom” ostalo da se riješe samo sitni detalji, ali da večerašnji dogovor predstavlja suštinu. Ostali predstavnici stranaka nisu davali izjave za medije.

Našoj stranci je, prema ranijem dogovoru, pripala premijerska funkcija koju će obnašati Edin Forto.

NS-u će pored toga pripasti i Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture gdje će funkciju ministra vršiti Srđan Mandić i Ministarstvo pravde i uprave na čijem čelu će biti Lejla Brčić.

Stranka Elmedina Konakovića Narod i pravda dobila je četiri ministarstva. Ministarstvo obrazovanja, nauke i sporta na čijem čelu će biti Zineta Bogunić, Ministarstvo privrede u kojem će funkciju ministra obavljati Haris Bašić, dok je povjerenje za ministarsku poziciju u Ministarstvu unutrašnjih poslova dobio Admir Katica. Amel Kovačević je ministar finansija iz Naroda i pravde.

SDP-u su pripala tri ministarstva. Ministarstvo prostornog uređenja na čijem čelu će biti Damir Filipović. SDP-ov Malik Garibija bit će na čelu Ministarstva rada i socijalne politike, dok će Adnan Šteta biti ministar saobraćaja.

Savez za bolju budućnost BiH (SBB) će dobiti dva ministarstva – Ministarstvo kulture i sporta i Ministarstvo za boračka pitanja. U prvom će ministarsku funkciju obavljati Mirvad Kurić, dok je Ismir Jusko dobio povjerenje za drugo navedeno ministarstvo.

Amela Sofić iz Demokratske fronte bit će nova ministrica zdravstva.

Nezavisna bosanskohercegovačka lista je ostala uskraćena za ministarsko mjesto, ali će podržati novi saziv Vlade Kantona Sarajevo, potvrdio je Saša Magazinović, prenosi N1.

Nezavisna bh. lista nije pokazala previše interesa za funkciju u izvršnoj vlasti, tako da je jedina politička stranka iz “šestorke” koja u novoj Vladi KS neće imati ministarsku funkciju.

Autor članka je Redakcija sa 132 aktivnih i 1032 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.