Sa snijegom, pao i dogovor šestorke *Arhiva

Predstavnici tzv. šestorke u Kantonu Sarajevo, koja čine većinu u Skupštini, večeras su, kako prenosi Klix.ba, zvanično dogovorili imena budućih ministara

Info: Aktivni članci 526, Arhivirani članci 4169

Kako prenosi portal Klix.ba, Narod i pravda, Socijaldemokratska partija, Naša stranka, Demokratska fronta, Nezavisna bh. lista i Savez za bolju budućnost, stranke su koje čine vlast u KS, a na sastanku koji je održan u kasnim večernjim satima postignut je dogovor o imenima osoba koje će u narednom periodu voditi ministarstva.

Razgovori su vođeni od 22 sata u četvrtak u centralni Naše stranke.

Mirvad Kurić i Elmedin Konaković nakon izlaska sa sastanka kratko su poručili da je pred “šestorkom” ostalo da se riješe samo sitni detalji, ali da večerašnji dogovor predstavlja suštinu. Ostali predstavnici stranaka nisu davali izjave za medije.

Našoj stranci je, prema ranijem dogovoru, pripala premijerska funkcija koju će obnašati Edin Forto.

NS-u će pored toga pripasti i Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture gdje će funkciju ministra vršiti Srđan Mandić i Ministarstvo pravde i uprave na čijem čelu će biti Lejla Brčić.

Stranka Elmedina Konakovića Narod i pravda dobila je četiri ministarstva. Ministarstvo obrazovanja, nauke i sporta na čijem čelu će biti Zineta Bogunić, Ministarstvo privrede u kojem će funkciju ministra obavljati Haris Bašić, dok je povjerenje za ministarsku poziciju u Ministarstvu unutrašnjih poslova dobio Admir Katica. Amel Kovačević je ministar finansija iz Naroda i pravde.

SDP-u su pripala tri ministarstva. Ministarstvo prostornog uređenja na čijem čelu će biti Damir Filipović. SDP-ov Malik Garibija bit će na čelu Ministarstva rada i socijalne politike, dok će Adnan Šteta biti ministar saobraćaja.

Savez za bolju budućnost BiH (SBB) će dobiti dva ministarstva – Ministarstvo kulture i sporta i Ministarstvo za boračka pitanja. U prvom će ministarsku funkciju obavljati Mirvad Kurić, dok je Ismir Jusko dobio povjerenje za drugo navedeno ministarstvo.

Amela Sofić iz Demokratske fronte bit će nova ministrica zdravstva.

Nezavisna bosanskohercegovačka lista je ostala uskraćena za ministarsko mjesto, ali će podržati novi saziv Vlade Kantona Sarajevo, potvrdio je Saša Magazinović, prenosi N1.

Nezavisna bh. lista nije pokazala previše interesa za funkciju u izvršnoj vlasti, tako da je jedina politička stranka iz “šestorke” koja u novoj Vladi KS neće imati ministarsku funkciju.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.