Sabina Ćudić: Vezivanje porodiljskih naknada za neposjedovanje automobila unutar domaćinstva vrhunac je tragikomedije Novalićeve vlade *Arhiva

Info: Aktivni članci 555, Arhivirani članci 4439

Prema Nacrtu Zakona o podršci porodicama s djecom u FBiH, primanje porodiljske naknade u Federaciji BiH za nezaposlene porodilje uslovljeno je time da li bilo koji član domaćinstva posjeduje motorno vozilo.

Na ukidanju te odredbe insistira zastupnica Naše stranke u Parlamentu Federacije BiH Sabina Ćudić: „Ukoliko ste nezaposlene, Federalna vlada veže vaše pravo na porodiljsku naknadu za registrovano motorno vozilo u vašem domaćinstvu u kojem možda živite s vašom svekrvom, djeverom ili jetrvom. Na pitanje: ‘Postoji li zemlja u Evropi u kojoj se pravo na porodiljsku naknadu veže za posjedovanje motornog vozila člana domaćinstva’, koje sam uputila Vladi, dobila sam odgovor da ne postoji. Cilj takvih odredbi nije ništa drugo nego stvoriti privid socijalne osjetljivosti, da mogućnost naknade formalno postoji, ali da se u praksi sve učini da naknade ne dođu do onih kojima su najpotrebnije. Mnogo bi logičnije bilo, recimo, vezati plate premijera i ministara za neposjedovanje službenih vozila.“

Ćudić je danas u proceduru uputila niz amandmana na Zakon o podršci porodicama s djecom u FBiH, koji uklanjaju ovu, ali i druge neodržive odredbe i uvode nešto novo: „Amandmanima sam predvidjela i osnivanje Porodičnog fonda FBiH iz kojeg bi se vršile isplate porodiljskih naknada u saradnji s kantonima, a ne isključivo od strane kantona kako to ovaj zakon, nažalost, predviđa“, rekla je Ćudić.

(IlijašNet/ Source.ba)

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.