Predstavljamo Vam
Ispod su neki od linkova koji predstavljaju Ilijaš

SAD: Nuklearne prijetnje pokazuju da Sjeverna Koreja traži rat

Američka ambasadorica u Ujedinjenim nacijama (UN) Nikki Haley je izjavila da zloupotreba raketa i nuklearne prijetnje pokazuju da Sjeverna Koreja, kako je rekla, moli za rat.

Američka ambasadorica u Ujedinjenim nacijama (UN) Nikki Haley je izjavila da zloupotreba raketa i nuklearne prijetnje pokazuju da Sjeverna Koreja, kako je rekla, moli za rat.

“Zloupotreba raketa i njihove nuklearne prijetnje pokazuju da Sjeverna Koreja moli za rat. SAD nikako ne želi rat, ali strpljenje naše zemlje nije beskonačno”, kazala je Haley u obraćanju pred Vijećem sigurnosti UN-a u ponedjeljak, na hitnoj sjednici o nuklearnom programu Sjeverne Koreje.

Upozorila je kako je nuklearni program te zemlje sve sofisticiraniji, razvijeniji i opasniji.

“Uprkos naporima koje činimo tokom posljednje 24 godine, nuklearni program Sjeverne Koreje je razvijeniji i opasniji nego ikada prije”, kazala je Haley.

Naglasila je da je došlo vrijeme da se iskoriste sva diplomatska sredstva prije nego, kako je rekla, bude previše kasno.

“Moramo sada usvojiti najsnažnije moguće mjere”, rekla je američka ambasadorica u UN-u, te istakla kako bi nuklearne sile trebale znati šta je njihova odgovornost.

“Nuklearne sile razumiju šta je njihova odgovornost. Ali Kim Jong Un uopšte ne pokazuje takvu odgovornost”, kazala je Haley.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (VS UN) zakazalo je za danas hitnu sjednicu o Sjevernoj Koreji nakon što je ta zemlja u nedjelju izvela novo nuklearno testiranje koje je oštro osudila međunarodna zajednica.

Ovo je druga sjednica VS UN-a o Sjevernoj Koreji u manje od sedam dana. Vijeće se sastalo prije pet dana kako bi osudilo lansiranje projektila iznad teritorije Japana i ponovilo zahtjeve Sjevernoj Koreji da obustavi svoj nuklearni program.

VS UN-a je prošlog mjeseca Sjevernoj Koreji uvelo dosad najstrožije sankcije, zabranivši izvoz proizvoda uglja, gvožđa, olova i morskih plodova.

Zvanični Pyongyang saopštio je u nedjelju da je izveo šestu nuklearnu probu uspješnim testiranjem hidrogenske bombe koja bi mogla da bude bojeva glava za interkontinentalni balistički projektil.

Sjevernokorejski potez oštro su osudile brojne zemlje i međunarodne organizacije, uključujući Veliku Britaniju, Tursku, Francusku, Kinu, Evropsku uniju i NATO.

Prijavi Članak

Ukoliko smatrate da sadržaj koji se nalazi u članku nije trebao i ne smije biti objavljen molimo vas da to prijavite i navedete vaše razloge. U interesu nam je da su sve objavljene informacije tačne. Molimo vas da nam ako imate dodatnih informacija vezano za ovaj članak iste pošaljete putem ove forme. Hvala vam, Redakcija Ilijas.net Portala