Sadnja 547 mladih stabala i čak 5906 sadnica ukrasnog grmlja na zelenim površinama u KS *Arhiva

Info: Aktivni članci 330, Arhivirani članci 4695

Novih, 547 mladih stabala i čak 5906 sadnica ukrasnog grmlja ovih dana radnici preduzeća “Park” zasadit će na javne zelene površine u osam općina u Kantonu Sarajevo. Sadnja novog zelenila kojim će biti obogaćene zelene površine rezultat je projekta “Hortikulturno unapređenje zelenih površina u KS” koji zajednički realiziraju preduzeće “Park” i Fond za zaštitu okoliša FBiH.
Naime, preduzeće „Park“, na ovogodišnji javni poziv Fonda, prijavilo se vlastitim projektom hortikulturnog unapređenja, pa je na osnovu odobrenih zajedničkih finansijskih sredstava, prošle sedmice i započelo sadnju drveća i grmlja.

Prva stabla i to 40 njih zasađena su u Ilijašu krajem prošle sedmice. U blokovsko zelenilo u ulicama Omladinska, 126. Ilijaške brigade kad dječijeg igrališta i u blizini Srednjoškolskog centra zasađeno je novo drveće, a osim toga i 340 sadnica ukrasnog grmlja.

5bc87c40e3ba6

U Novom Sarajevu također je počela realizacija hortikulturnog unapređenja zelenih površina i to sadnjom mladih stabala, tačnije njih 91. Na Trgu heroja I i II, a potom Čengić Vili, u ulici Put života i u Pofalićima već prošle sedmice izvršena je priprema, odnosno iskop rupa za sadnju stabala, a sada će radnici “Park”-a osim stabala na ovim zelenim površinama zasaditi i 1695 sadnica ukrasnog grmlja.
I u Novom Gradu radnici “Park”-a počinju sadnju mladih stabala, na zelenim površinama u naseljima Otoka, Aneks, Alipašino polje (B faza), Dobrinja I, Aerodromsko naselje, u ulicama Ilije Engela, Salke Lagumdžije, Adema Buče i na Trgu međunarodnog prijateljstva, a iste će biti bogatije za 219 stabala i 884 sadnice ukrasnog grmlja.

Sa 56 mladih stabala ovih dana bit će bogatije i zelenilo na području općine Centar i to u ulici Bolnička, u naselju Breka, Debelom brdu kod dječijeg igrališta, na Marijin dvoru, a novim stablima bit će dopunjen i postojeći drvored u ulici Terezije. U Centru je planirana i sadnja 135 sadnica ukrasnih grmova.
Zelene površine u Starom Gradu obuhvaćene su istim projektom, a sedam stabala i 15 ukrasnih grmova bit će zasađeno u At mejdanu i na Babića bašči.
Ukupno 32 stabala, za koje je već počeo iskop rupa, u toku ove sedmice bit će zasađeno u ulici Braće Kršo u blizini igrališta i uz Jošanički potok u Vogošći. Ujedno će na istim lokacijama zelene površine krasiti i 100 novih sadnica ukrasnog grmlja. Naselja Otes, Hrasnica II, Stup, Blažuj, te ulicu Bosanskih gazija, Ćamila Marića lokacije su na području Ilidže na kojima ove sedmice također radnici “Park”-a sade novih 80 stabala i 287 sadnica ukrasnog grmlja.
Zelene površine, od druge polovine ove sedmice, u Hadžićima i to u ulici Hadželi, u okviru istog projekta, krasit će 22 nova stabla, 2250 sadnice žive ograde i 200 ukrasnih grmova.
Svih 547 mladih stabala, kao i sadnice ukrasnog grmlja su pripremljeni za sadnju, kao i radna snaga i mehanizacija preduzeća “Park”, a ukoliko vremenske prilike narednih dana to dozvole, sadnja će biti završena u prvoj polovini novembra.
Inače, projekat “Hortikulturnog unapređenja zelenih površina u KS” realizira se uz finansijsko ulaganja Fonda za zaštitu okoliša FBiH u iznosu od 120.000 KM i preduzeća “Park” u iznosu od 79.989 KM.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.