Sadnja 547 mladih stabala i čak 5906 sadnica ukrasnog grmlja na zelenim površinama u KS *Arhiva

BiHIlijaš

Novih, 547 mladih stabala i čak 5906 sadnica ukrasnog grmlja ovih dana radnici preduzeća “Park” zasadit će na javne zelene površine u osam općina u Kantonu Sarajevo. Sadnja novog zelenila kojim će biti obogaćene zelene površine rezultat je projekta “Hortikulturno unapređenje zelenih površina u KS” koji zajednički realiziraju preduzeće “Park” i Fond za zaštitu okoliša FBiH.
Naime, preduzeće „Park“, na ovogodišnji javni poziv Fonda, prijavilo se vlastitim projektom hortikulturnog unapređenja, pa je na osnovu odobrenih zajedničkih finansijskih sredstava, prošle sedmice i započelo sadnju drveća i grmlja.

Prva stabla i to 40 njih zasađena su u Ilijašu krajem prošle sedmice. U blokovsko zelenilo u ulicama Omladinska, 126. Ilijaške brigade kad dječijeg igrališta i u blizini Srednjoškolskog centra zasađeno je novo drveće, a osim toga i 340 sadnica ukrasnog grmlja.

5bc87c40e3ba6

U Novom Sarajevu također je počela realizacija hortikulturnog unapređenja zelenih površina i to sadnjom mladih stabala, tačnije njih 91. Na Trgu heroja I i II, a potom Čengić Vili, u ulici Put života i u Pofalićima već prošle sedmice izvršena je priprema, odnosno iskop rupa za sadnju stabala, a sada će radnici “Park”-a osim stabala na ovim zelenim površinama zasaditi i 1695 sadnica ukrasnog grmlja.
I u Novom Gradu radnici “Park”-a počinju sadnju mladih stabala, na zelenim površinama u naseljima Otoka, Aneks, Alipašino polje (B faza), Dobrinja I, Aerodromsko naselje, u ulicama Ilije Engela, Salke Lagumdžije, Adema Buče i na Trgu međunarodnog prijateljstva, a iste će biti bogatije za 219 stabala i 884 sadnice ukrasnog grmlja.

Sa 56 mladih stabala ovih dana bit će bogatije i zelenilo na području općine Centar i to u ulici Bolnička, u naselju Breka, Debelom brdu kod dječijeg igrališta, na Marijin dvoru, a novim stablima bit će dopunjen i postojeći drvored u ulici Terezije. U Centru je planirana i sadnja 135 sadnica ukrasnih grmova.
Zelene površine u Starom Gradu obuhvaćene su istim projektom, a sedam stabala i 15 ukrasnih grmova bit će zasađeno u At mejdanu i na Babića bašči.
Ukupno 32 stabala, za koje je već počeo iskop rupa, u toku ove sedmice bit će zasađeno u ulici Braće Kršo u blizini igrališta i uz Jošanički potok u Vogošći. Ujedno će na istim lokacijama zelene površine krasiti i 100 novih sadnica ukrasnog grmlja. Naselja Otes, Hrasnica II, Stup, Blažuj, te ulicu Bosanskih gazija, Ćamila Marića lokacije su na području Ilidže na kojima ove sedmice također radnici “Park”-a sade novih 80 stabala i 287 sadnica ukrasnog grmlja.
Zelene površine, od druge polovine ove sedmice, u Hadžićima i to u ulici Hadželi, u okviru istog projekta, krasit će 22 nova stabla, 2250 sadnice žive ograde i 200 ukrasnih grmova.
Svih 547 mladih stabala, kao i sadnice ukrasnog grmlja su pripremljeni za sadnju, kao i radna snaga i mehanizacija preduzeća “Park”, a ukoliko vremenske prilike narednih dana to dozvole, sadnja će biti završena u prvoj polovini novembra.
Inače, projekat “Hortikulturnog unapređenja zelenih površina u KS” realizira se uz finansijsko ulaganja Fonda za zaštitu okoliša FBiH u iznosu od 120.000 KM i preduzeća “Park” u iznosu od 79.989 KM.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.

Povezane Vijesti

Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.