Salkić: Obilježavnje 9. januara kao dana entiteta neustavno, nezakonito i nemoralno

Info: Aktivni članci 561, Arhivirani članci 3594

Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske, danas je izjavio da je insistiranje vlasti bh. entiteta RS na obilježavanju 9. januara kao dana entiteta neustavno, nezakonito i nemoralno, javlja Anadolu Agency (AA).

Salkić je podsjetio je da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u više navrata ocijenio kako obilježavanje 9. januara kao dana entiteta RS u BiH, nije u skladu sa Ustavom BiH. Istakao je i da je ranije Venecijanska komisija dala mišljenje da je izbor obilježavanja 9. januara za dan entiteta, podstaknut osjećajima i događajima od značaja za samo jedan narod – srpski, dok ga druge zajednice smatraju bolnom uspomenom.

“Ustavni sud BiH je u više navrata poništio i ukinuo djelove Zakona o praznicima entiteta i Zakona o Danu entiteta. Nastavak obilježavanja predstavlja kršenje odluka Ustavnog suda BiH”, kazao je Salkić i dodao da oni koji krše odluke Ustavnog suda BiH direktno krše i Dejtonski mirovni sporazum.

Salkić kaže da je “deklaracijom usvojenom 9. januara 1992. godine započela je realizacija plana za Bosnu i Hercegovinu i realizacija zločinačke politike, čije su posljedice progon, silovanja, ubistva, logori, masovne grobnice, terorisanje, udruženi zločinački poduhvat i genocid”.

“Kompletno tadašnje vojno i političko rukovodstvo bosanskih Srba osuđeno je za teške zločine, progon, istrebljenje, logore, sistematična silovanja, ubistva, udruženi zločinački poduhvat i genocid.

Ove sudski dokazane i presuđene činjenice trebale bi obavezati današnju vlast u entitetu na katarzu i distanciranje od zločina i zločinaca, te iskazivanje pijeteta prema žrtvama i njihovim porodicama. Distanciranjem od zločina i zločinaca, oni najveću korist čine sebi i građanima koje predstavljaju, a nastavkom obilježavanja 9. januara, oni najveću štetu čine sebi i građanima koje predstavljaju, jer ostaju zarobljeni u čvrstom zagrljaju kolektivne odgovornosti za teške zločine, uključujući i genocid”, rekao je Salkić.

On je pozvao visokog predstavnika za BiH, da u skladu sa svojim mandatom i ovlaštenjima, reaguje i poduzme sankcije protiv organizatora obilježavanja 9. januara kao dana entiteta, zbog kršenja odluka Ustavnog suda BiH, što je i kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanje mira.

“Pozivam pravosudne institucije koje imaju mandat da procesuiraju i sankcionišu one, koji nastavkom obilježavanja 9. januara krše odluku Ustavnog suda BiH, ali u isto vrijeme šire nacionalnu mržnju.

Građane, koji se ne slažu sa onima koji obilježavaju 9. januar, pozivam na aktivizam i poduzimanje koraka na podsjećanju javnosti na pogubne posljedice 9. januara 1992. godine. Samo našim aktivizmom i dizanjem glasa, možemo obezbijediti pobjedu istine i pravde u odnosu na sve veću najezdu laži i neistina o onome šta su posljedice donošenja Deklaracije 9. januara 1992 godine. Posjetom mjestima ukopa žrtava te zločinačke politike, održavanjem tribina, održavanjem naučnih konferencija, izložbama i drugim različitim aktivnostima, svi smo pozvani, a i naša je obaveza, da podsjećamo na zlo, kako se ono ne bi ponovilo”, rekao je Salkić.

Prema njegovim riječim njegovanje kulture sjećanja na žločine koji su učinjeni građanima ove zemlje je obaveza svih građana, kulturnih, javnih radnika i političara, a ne samo žrtava koje su direktno pogođene zločinima.

“Zaborav je siguran put u ponavljanje zločina”, kazao je Salkić.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.