Samo kod nas: Uvoz respiratora dodijeljen uzgajivaču malina

Info: Aktivni članci 569, Arhivirani članci 4439

U BiH je u subotu iz Pekinga stiglo 80 respiratora za koje je Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, kazao da ih je “kupila Vlada Federacije BiH kao podršku našem zdravstvenom sistemu koji se veoma dobro bori s pandemijom”.

Međutim, Novalić je, kako danas piše portal Fokus.ba, prešutio ko je uvoznik respiratora, a portal Fokus.ba otkriva da je to firma “FH Srebrena malina” d.o.o. iz Srebrenice, koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća, a koja je inače u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića.

Potvrdu Fokusove informacije da je uvoznik respiratora “FH Srebrena malina” dobili smo u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Postavlja se sasvim realno i normalno pitanje – kako je moguće da je firma za proizvodnju i preradu voća i povrća dobila ovakav ugovor težak 10 miliona KM?

Kako je moguće da je firma koja se bavi uzgojem malina dobila zadatak i ugovor da ona bude uvoznik medicinskih respiratora u našu zemlju?

Kako je, uopće, moguće da je to dobila bilo koja druga firma osim one koja ima veze sa medicinskom strukom?

Postavlja se, također, pitanje i koji su to bili uslovi Vlade FBiH prilikom potpisivanja ugovora, pa je moguće da se ovakav posao dodijeli firmi za proizvodnju voća i povrća?

Danas smo pokušali dobiti komentar Fikreta Hodžića, a on se javio na naše pozive i kratko je prokomentarisao cijelu situaciju.

Ne bih sada ništa govorio. Napravit ćemo ili press konferenciju ili ćemo poslati saopćenje svim medijima. Čisto da se sada ne bih svima posebno javljao. U svakom slučaju, kada sve ovo prođe, s vama mogu napraviti štagod hoćete“, poručio je kratko Hodžić za Source.ba portal.

Upitali smo ga kratko da li nam onda samo možete potvrditi da li je njegova firma potpisala ugovor težak 10,5 miliona KM za nabavku respiratora, a on je poručio:

Neću ništa ni potvrditi, neću ništa ni negirati. Istina je da ću napraviti press konferenciju u kojoj ću reći sve detalje, koji nisu ni blizu onoga što je objavljeno. Svi se hvataju za moje ime i prezime. Neka im, neka se ispucaju. Halal im bilo. Kada dođe pravi trenutak, ja ću reći sve detalje u vezi ovoga“, rekao je danas kratko za Source.ba portal Fikret Hodžić

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.