Saniranje učeničkih radionica u SŠC Ilijaš, pismo za IlijašNet *Arhiva

Info: Aktivni članci 557, Arhivirani članci 4683

Nakon što smo objavili nekoliko slika učeničkih radionica iz   Srednjoškolskog centra  u Ilijašu, a koje su stigle u naš inbox, od zabrinutih učenika, iste smo postavili na Facebook Stranicu. Komentarisali nismo razloge istih niti smo istraživali detalje.

U službi svih građana Ilijaša, sve pristigle fotografije, apele, pitanja  i zabrinutosti prenosimo radi informiranja javnosti.  U potpunosti se slažemo sa sadržajem ovog pisma i nadamo se da će problem biti rješen.

Nedugo nakon toga dobili smo obrazloženje stanja i razloga zbog kojeg su učionice takve kakve jesu  u pismu direktora ove javne ustanove te ga prenosimo u cjelosti.


Poštovana redakcijo portala llijas.net

obzirom da već u dva navrata objavljujete fotografije iz učenlckih radionica naše skole, kao direktor škole osjećam obavezu da Vam se obratim sa pitanjem zbog čega ni u jednom slučaju niste kontaktirali školu i pokušali prikupiti sve objektivne činjenice o stanju u učeničkim radionicama. Obzirom da ste propustili da to uradite ponudiću vam informacije kojima biste mogli dopuniti vaše objave.

U aprilu 2018. godine nastala je šteta na krovu jedne od učeničklh radionica usljed djelovanja jakog vjetra koji je uzrokovao gubitak dijela limenog krovnog pokrivača a kako je tu noć padala i jaka kiša došlo je do ostećenja stropne konstrukcije jedne od učenickih radionica. Prvi radni dan nakon štetnog događaja izvršena je hitna privremena sanacija krova od strane uposlenika škole i naloženo je da se rizični dio radionice stavi izvan funkcije kako bi se spriječilo eventualno povređivanje učenlka ili nastavnika tj. da se praktična nastava za zanimanje Zavarivač privremeno izmjesti u drugi sigurniji prostor.

Uprava škole je angažovala sudskog vještaka gradevinske struke koji je lzvršio procjenu štete i uradio predmjer potrebnih radova za sanaciju. Nakon izvršene procjene obratili smo se Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, koje je vlasnik objekta da nam odobri potrebna sredstva za sanaciju jer je škola trezorska jedinica i nije u mogućnosti raspolagati novčanim sredstvima ukoliko ista nisu planirana i uknjižena za tu namjenu, elementarne nepogode se ne mogu planirati. lz Ministarstva nam je odgovoreno da se očekuje potpisivanje ugovora o osiguranju od šteta svih školsklh objekata koji su u vlasništvu Ministarstva i da će šteta biti namirena od strane osiguranja koje bude potpisnik ugovora. Ugovor je potpisan u toku ljetnog raspusta a predstavnici Triglav osiguranja su nam se obratili tek 17. Septembra. Obišli su objekat i preuzeli nalaz sudskog vještaka nakon čega nam se nisu obratili više od dva mjeseca. Na naše insistiranje da se stvar što brže riješi poslali su nam odgovor da se naš zahtjev odbija pozivajući se na propise o protivpožarnoj zaštiti, uz obrazloženje da objekat “nije izgrađen po standardima za te i takve
objekte …

Nakon dobijenog odgovora uložili smo prigovor u kome smo se pozvali na našu upotrebnu dozvolu za korištenje objekta u svrhu izvodenja praktične nastave pa je nakon ponovnog razmatranja naš prigovor prihvaćen i dobili smo prijedlog ugovora o vansudskoj nagodbi koji smo potpisali i vratili  narednog dana.

Nažalost Triglav osiguranje ni nakon našeg potpisanog ugovora o nagodbi još uvijek nije uplatilo sredstva na koja su se obavezali navedenim ugovorom a koja bi bila dovoljna za sanaciju.

Vrijedi napomenuti da se za pomoć pri rješavanju ovog problema škola nije obračala Općini llijaš niti općlnskom načelniku jer je objekat u vlasnlštvu Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade kantona Sarajevo. Takođe ističemo da je općinski načelnlk gosp. Akif Fazlić do sada pružao podršku kada god je to bilo potrebno, bilo da se radilo o zahtjevima koji su se odnosili na infrastrukturu škole iii za realizaciju projekata koji su popravljali kvalitet obrazovanja u našoj školl, Ukupna vrijednost ulaganja  u nađu đkolu za protekle dvije godine iznosi blizu jedan milion KM za šta zahvalnost, prije svih dugujemo općinskorn načelnlku, gosp. Akifu Fazliću.

Nadamo se da će vaš portal u nekom budućern periodu objaviti i neku od mnogobrojnih pozitivnih aktivnosti koje se dešavaju u našoj školi.

Srdačan pozdrav,
mr.sc. Amir Džafo, prof
direktor Javne ustanove Srednjoškolski centar


PDF Pogledajte Ovdje

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.