Saopćenje koordinacije boračkih udruženja: U čijem interesu radi VSTV?

Aktivni članci 809 od 831, Arhivirani članci 2404 od 2419

Tragom informacije o ustupanju srbijanskom udruženju svih predmeta ratnih zločina, Koordinacija boračkih udruženja općine ilijaš, saopštenjem se obraća javnosti i VSTV Bosne i Hercegovine.

– Visoko sudsko i tužilačko Vijeće BiH je formirano kako bi nadgledalo i koordiniralo rad Tužilaštava i Sudova u BiH i tako zajamčili ista prava svim građanima, institucijama, udruženjima i drugim u BiH. VSTV BiH, dakle nije formirano da brine o pravima građana, institucija i udruženja u drugim državama, pogotovo ne onim u kojima se nalazi veliki broj zločinaca, bilo da su oni rezidenti u toj državi ili su kao građani BiH tamo našli sigurno utočište.

Odluka VSTV-a da udruženju te druge države dostavi sve predmete o ratnim zločinima govori da ovo Vijeće više brige vodi o pravima drugih nego svojih građana. Zato jer VSTV predmete o ratnim zločinima nije dostavljalo i ne dostavlja bosanskohercegovačkim udruženjima, ali je, eto, našlo za shodno da to učini prema udruženju iz susjedne zemlje, koja, kojeg li paradoksa, upravo skriva ratne zločince i relativizira počinjene ratne zločine.

Pitamo VSTV;

Zašto je godinama skrivala i još skriva podatke o zločincima koji su počinili zločine u ilijaškim naseljima Lješevo, Luka, Kadarići, Srednje, ili u našem košiluku: Tihovićima, Planjinoj kući, Bunkeru, motelu „Kon Tiki“? Zašto nema podataka o stotinama zločinaca u stotine počinjenih zločina u Istočnoj Bosni, Krajini, Posavini..?

Zašto je važnije da takve podatke ekspresno dobije udruženje u Srbiji nego da ih na bilo koji način i bilo kada dobiju udruženja u BiH?

Šta ima za cilj ovakav postupak VSTV?

Ko je taj ili ko su ti koji na ovaj način pokazuju „nezavisnost“ VSTV-a?

Da li ovo znači da će VSTV ubrzo na isti način dostaviti podatke o zločinima i zločincima i udruženjima u BiH?

Zato tražimo od svih nivoa vlasti u BiH da organizuju tematske sjednice zakonodavnih tijela vlasti u vezi ovakvog rada VSTV-a.

Do tada, ostaje nam da se s pravom pitamo: u čijem interesu radi VSTV?

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.