BiH

Saopćenje za javnost Ministarstva saobraćaja KS vezano za probleme i trenutnu situaciju u KJKP “GRAS”

Vlada KS će predložiti način rješenja ovih problema kroz rješavanje urgentnih problema i to onih koji se tiče rješavanja ove problematike u narednih 10 godina.

U vezi sa problemima i trenutnom situacijom u KJKP GRAS d.o.o. Sarajevo Ministarstvo saobraćaja izdaje sljedeće saopćenje za javnost:

PROMO

“Najveći problemi u poslovanju KJKP “GRAS” koji su nastali u prethodnom periodu (uglavnom u periodu od 2009-2016. godine), a koji ugrožavaju poslovanje ovog preduzeća i obavljanje komunalne djelatnosti javnog linijskog prevoza putnika u Kantonu Sarajevo kao komunalne djelatnosti od javnog interesa, su:

  • dugovanja preduzeća prema Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, u približnom iznosu od cca 33.660.000 KM,
  • dugovanja preduzeća prema Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine,
  • dugovanja preduzeća prema uposlenim radnicima preduzeća koji su tužili preduzeće zbog radnih sporova u skladu sa kolektivnim ugovorom za oblast komunalne privrede u približnom iznosu od cca 20.000.000 KM,
  • rješavanje tužbi tužitelja KJKP “GRAS” protiv tuženog Kantona Sarajevo,
  • smanjivanje broja uposlenih i donošenja optimalne organizacione strukture preduzeća kroz restruktuiranje preduzeća,
  • nedovoljan broj voznih jedinica,
  • loše stanje tramvajske pruge,
  • neadekvatan sistem naplate karata i upravljanja javnim prevozom,
  • nedovoljno planiranje sredstva u Budžetu Kantona Sarajevo za prevoz subvencioniranih kategorija korisnika i pokriće gubitaka iz prethodnih godina,
  • te problem nepostojanja generalne licence prevoznika koju KJKP “GRAS” ne može produžiti zbog dugovanja za poreze i doprinose.

Vlada Kantona Sarajevo i resorno Ministarstvo saobraćaja su u prethodnom periodu, a pogotovo nakon blokade svih računa KJKP “GRAS” koja je nastupila 20. augusta 2020. godine, preduzeli niz mjera i radnji na rješavanju ovih problema.

Obavljeni su razgovori i definisani prijedlozi rješenja sa Upravom za indirektno oporezivanje, Poreznom uprava Federacije BiH, Sindikatom uposlenika KJKP GRAS, advokatom koji zastupa radnike koji su tužili preduzeće, međunarodnim finansijskim institucijama i svim ostalim institucijama Kantona Sarajevo koje mogu pomoći u rješavanju nagomilanih problema.

Vlada KS će predložiti način rješenja ovih problema kroz rješavanje urgentnih problema i to onih koji se tiče rješavanja ove problematike u narednih 10 godina.

Prijedlog rješenja obuhvata rješavanje obaveza prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH, Poreznoj upravi Federacije BiH i radnicima preduzeća koji su tužili preduzeće i čije presude su trenutno blokirale račune preko kojih preduzeće posluje.

Također već duži period Vlada KS rješava probleme vezane za poboljšavanje uslova za obavljanje usluga javnog prevoza kroz rekonstrukciju pruge, nabavku novih tramvaja i trolejbusa, te realizaciju svih ostalih projekata koji bi trebali da poboljšaju urbanu sliku Kantona Sarajevo.

U narednih nekoliko sedmica očekujemo usvajanje prijedloga Sporazuma o rješavanju problema u poslovanju KJKP GRAS koji će se uputiti na razmatranje Skupštini KS, kao osnivaču ovog preduzeća.

Nadamo se da će ovaj Sporazum biti prvi korak ka trajnom ozdravljenju preduzeća”, navodi se u saopćenju Ministarstva saobraćaja KS.

Povezani članci

Back to top button