Saopštenje Ministarstva pravde i uprave: Zakon o provjeri podataka imovine nosilaca javnih funkcija usklađen s EU standardima *Arhiva

Aktivni članci 855 od 862, Arhivirani članci 2921 od 2953

Povodom medijskih napisa o tome kako je Ustavni sud FBiH donio mišljenje kojim je proglasio neustavnim Zakon o provjeri podataka imovine nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo, a kojeg je donijela Skupština Kantona Sarajevo, iz Ministarstva pravde i uprave KS ističu da oni nisu zaprimili takav dokument.

Ministrica pravde i uprave Lejla Brčić podsjeća da su u izradi Zakona učestvovali predstavnici EU delegacije u BiH, ambasade SAD, misije OSCE u BiH, kojima je prvenstveni cilj bio kontrola usaglašenosti odredbi sa standardima EU.

“Zakon nije neustavan i u cijelosti ostaje na snazi, ali očekujemo da će biti upućena i apelacija s federalnog nivoa”, navodi ministrica Brčić.

Ministar rada i socijalne politike Federacije BiH Vesko Drljača podnio je zahtjev kojim je osporavao pojedine odredbe zakona koje se tiču pojma bliskih srodnika u odnosu na definicije iz Porodičnog zakona i nadležnosti ureda za provedbu zakona u kontekstu tih odredbi.

“Zakon nije osporavan u smislu svrhe, njegove primjene na nosioce javnih funkcija, eventualne nadležnosti za donošenje zakona ili procedure donošenja. I ukoliko se desi da pojedine odredbe budu osporene u eventualnom postupku po apelaciji, Zakon ostaje na snazi”, kaže ministrica Brčić i dodaje da detaljan komentar može dati nakon što mišljenje Ustavnog suda bude na uvidu Ministarstvu pravde i uprave KS.

Ministrica Brčić ističe da je donešeni Zakon kvalitetan, usaglašen sa sličnim pravnim rješenjima u zemljama regije, kao i da je u potpunosti u duhu pravnih standarda Evropske unije.

Pozdravila je pravo i mogućnost pojedinaca i institucija na korištenje ustavom i zakonom garantovanih prava na preispitivanje pojedinih normi, te istakla da je sigurna da ce Zakon veoma brzo pokazati prve efekte i rezultate.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati i putem Viber broja +38762-118-465, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.