Saopštenje Ministarstva pravde i uprave: Zakon o provjeri podataka imovine nosilaca javnih funkcija usklađen s EU standardima *Arhiva

Aktivni članci 657, arhivirano 2249. redakcija@ilijas.net

Povodom medijskih napisa o tome kako je Ustavni sud FBiH donio mišljenje kojim je proglasio neustavnim Zakon o provjeri podataka imovine nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo, a kojeg je donijela Skupština Kantona Sarajevo, iz Ministarstva pravde i uprave KS ističu da oni nisu zaprimili takav dokument.

Ministrica pravde i uprave Lejla Brčić podsjeća da su u izradi Zakona učestvovali predstavnici EU delegacije u BiH, ambasade SAD, misije OSCE u BiH, kojima je prvenstveni cilj bio kontrola usaglašenosti odredbi sa standardima EU.

“Zakon nije neustavan i u cijelosti ostaje na snazi, ali očekujemo da će biti upućena i apelacija s federalnog nivoa”, navodi ministrica Brčić.

Ministar rada i socijalne politike Federacije BiH Vesko Drljača podnio je zahtjev kojim je osporavao pojedine odredbe zakona koje se tiču pojma bliskih srodnika u odnosu na definicije iz Porodičnog zakona i nadležnosti ureda za provedbu zakona u kontekstu tih odredbi.

“Zakon nije osporavan u smislu svrhe, njegove primjene na nosioce javnih funkcija, eventualne nadležnosti za donošenje zakona ili procedure donošenja. I ukoliko se desi da pojedine odredbe budu osporene u eventualnom postupku po apelaciji, Zakon ostaje na snazi”, kaže ministrica Brčić i dodaje da detaljan komentar može dati nakon što mišljenje Ustavnog suda bude na uvidu Ministarstvu pravde i uprave KS.

Ministrica Brčić ističe da je donešeni Zakon kvalitetan, usaglašen sa sličnim pravnim rješenjima u zemljama regije, kao i da je u potpunosti u duhu pravnih standarda Evropske unije.

Pozdravila je pravo i mogućnost pojedinaca i institucija na korištenje ustavom i zakonom garantovanih prava na preispitivanje pojedinih normi, te istakla da je sigurna da ce Zakon veoma brzo pokazati prve efekte i rezultate.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.