Saopštenje Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS

Info: Aktivni članci 533, Arhivirani članci 3594

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo javno postavlja pitanje ministru prometa i komunikacija FBiH gosp. Denisu Lasiću, da li su stupile na snagu odredbe čl. 2. i 11. Pravilnika o ispitivanju izduvnih gasova motornih vozila (Eko test) u stanicama za tehnički pregled vozila, koji je donesen krajem 2016.godine.

Prema pomenutim članovima, nakon tri godine prelaznog perioda, od 01.01.2020.godine vozilo koje se mora podvrgnuti Eko testu mora zadovoljiti zahtjeve o kvaliteti izduvnih gasova u skladu sa propisima BiH. Do ovog datuma rezultati Eko testa nisu imali uticaj na prolaznost vozila na tehničkom pregledu. Takođe, u članu 11. je definisan postupak koji se provodi, ako se utvrdi da vozilo ima prekomjerne emisije izduvnih gasova. Stoga se postavlja pitanje koje su upute ovim povodom date stanicama tehničkog pregleda, te kakve su povratne informacije i reakcije zabilježene u proteklih desetak dana.

Smatramo da se radi o pitanjima od općeg interesa i javnost treba da zna da li se nakon tolikih godina može očekivati redukcija zagađenja zraka koje potiče od saobraćaja. U Kantonu Sarajevo, a i šire, gotovo konstantno je ugrožen kvalitet zraka, između ostalog i emisijama iz vozila, a što štetno djeluje na zdravlje građana i kvalitet života.

Ovim povodom, navodimo da je samo u Kantonu Sarajevo registrovano oko 57.000 vozila na dizel, koji imaju Euro 3 normu ili nižu, kao i oko 25.000 vozila iste norme koja koriste benzin kao pogonsko gorivo. Prosječna starost ovih vozila je približno dvadeset godina. Ako imamo sve ove podatke u vidu, jasni su razlozi zbog kojih se traži hitan odgovor od strane nadležnog Ministarstva.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.