Saradnja Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i UNDP/UNEP u realizaciji aktivnosti iz oblasti zaštite prirode

Aktivni članci 787 od 809, Arhivirani članci 2404 od 2419

Vlada Kantona Sarajevo je na jučerašnjoj sjednici dala saglasnost na Sporazum o finansiranju između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Kantona Sarajevo – Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Riječ je o saradnji u oblasti zaštite prirode kroz projekt „Podrška UNEP/GEF portfoliju” i aktivnost “Postizanje očuvanja biološke raznolikosti kroz uspostavljanje i efikasno upravljanje zaštićenim područjima i izgradnju kapaciteta za zaštitu prirode u Bosni i Hercegovini”.

U okviru projekta planirana je izrada Studije valorizacije dvije prirodne cjeline: Misoča i Čemerska planina koje se odlikuju izuzetno značajnim hidrološkim, biološkim i drugim prirodnim vrijednostima.

Ono što je značajno istaći jeste, da na ovom području već duži niz godina nisu rađena terenska istraživanja u svrhu valorizacije.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma dalo je podršku u pogledu integralne zaštite obje prirodne cjeline i provođenja zaštite u kontekstu federalnog Zakona o zaštiti prirode.

U okviru projekta planirana je, po prvi put, i priprema planova radi upravljanja posjetama Spomeniku prirode Vrelo Bosne, te zaštićenim pejzažima Trebević i Bijambare koji svake godine bilježe povećan broj posjetilaca. Planovi bi trebali odrediti, između ostalog, i koliki je maksimalan mogući broj posjetilaca a da ne dođe do negativnog uticaja na postojeće prirodne resurse i okoliš u cjelosti“, istakao je ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović.

Sredstva za realizaciju projektnih aktivnosti obezbijedili su ovo ministarstvo i UNDP.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.