Saradnja Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i UNDP/UNEP u realizaciji aktivnosti iz oblasti zaštite prirode *Arhiva

Info: Aktivni članci 527, Arhivirani članci 3594

Vlada Kantona Sarajevo je na jučerašnjoj sjednici dala saglasnost na Sporazum o finansiranju između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Kantona Sarajevo – Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Riječ je o saradnji u oblasti zaštite prirode kroz projekt „Podrška UNEP/GEF portfoliju” i aktivnost “Postizanje očuvanja biološke raznolikosti kroz uspostavljanje i efikasno upravljanje zaštićenim područjima i izgradnju kapaciteta za zaštitu prirode u Bosni i Hercegovini”.

U okviru projekta planirana je izrada Studije valorizacije dvije prirodne cjeline: Misoča i Čemerska planina koje se odlikuju izuzetno značajnim hidrološkim, biološkim i drugim prirodnim vrijednostima.

Ono što je značajno istaći jeste, da na ovom području već duži niz godina nisu rađena terenska istraživanja u svrhu valorizacije.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma dalo je podršku u pogledu integralne zaštite obje prirodne cjeline i provođenja zaštite u kontekstu federalnog Zakona o zaštiti prirode.

U okviru projekta planirana je, po prvi put, i priprema planova radi upravljanja posjetama Spomeniku prirode Vrelo Bosne, te zaštićenim pejzažima Trebević i Bijambare koji svake godine bilježe povećan broj posjetilaca. Planovi bi trebali odrediti, između ostalog, i koliki je maksimalan mogući broj posjetilaca a da ne dođe do negativnog uticaja na postojeće prirodne resurse i okoliš u cjelosti“, istakao je ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović.

Sredstva za realizaciju projektnih aktivnosti obezbijedili su ovo ministarstvo i UNDP.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.