Sarajevski policajci izlaze na proteste? *Arhiva

BiH

Sindikat policije traži da se policajci stave u ravnopravan položaj sa ostalim državnim službenicima u KS

Upravni odbor Sindikata policije KS danas je na svojoj hitnoj sjednici donio odluku kojom je još jednom iskazao opredjeljenje u zaštiti i borbi za prava policijskih službenika, te najavio da će na dan održavanja sjednice Skupštine KS, 6. septembra, a na kojoj bi se trebalo raspravljati o Prijedlogu zakona o policijskim službenicima KS, održati proteste ispred zgrade Vlade i Skupštine KS, osim u slučaju da Vlada prihvati amandmane koje podrži i Sindikat policije.

U saopćenju za javnost Sindikat policije KS podsjeća da je Vlada KS na sjednici 23. augusta ove godine utvrdila Prijedlog zakona o policijskim službenicima KS, te ga uputila Skupštini KS na razmatranje i usvajanje. Taj prijedlog zakona predviđen je dnevnim redom sjednice Skupštine KS zakazane za 6. septembar.

Sindikat policije dodaje da je od usvajanja Nacrta zakona o policijskim službenicima prošlo više od godinu i po dana i da je u međuvremnu došlo do usvajanja određenih propisa (Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju , zatim Zakon o dopuni Zakona o policijskim službenicima FBiH) koji bitno utiču na konačan ishod teksta zakona o policijskim službenicima KS.

– S ciljem definisanja identičnih zakonskih rješenja koja već postoje na nivou FBiH i pojedinim kantonima, ovaj sindikat je dao određene prijedloge poboljšanja rješenja u Prijedlogu zakona o policijskim službenicima i pojedini zastupnici u Skupštini KS uložili su određeni broj amandmana koje je Vlada KS odbila na svojoj sjednici 30. augusta – navodi se u saopćenju koje potpisuje predsjednik UO SPKS Mirza Hadžiabdić.

Također, kako dodaju u saopćenju, na Prijedlog zakona o policijskim službenicima uloženi su i amandmani 30. augusta o kojima će izjasniti Upravni odbor Sindikata policije, kao i o ranije predloženim amandmanima.

Od Vlade KS, koja je zaključivanjem prvog kolektivnog ugovora načinila određene korake ka poboljšanju radno-pravnog statusa policijskih službenika, državnih službenika i najmeštenika očekuju da takav trend nastavi. U protivnom, kako navode iz Sindikata policije, predlaganje zakonskih rješenja koja policiju KS stavljaju u nepovoljniji položaj, smatratće direktno odgovornom za urušavanje i minimiziranje statusa profesije policijskog službenika.

Autor članka je Redakcija sa 253 aktivnih i 907 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.