Sarajevski policajci izlaze na proteste? *Arhiva

BiH

Sindikat policije traži da se policajci stave u ravnopravan položaj sa ostalim državnim službenicima u KS

Upravni odbor Sindikata policije KS danas je na svojoj hitnoj sjednici donio odluku kojom je još jednom iskazao opredjeljenje u zaštiti i borbi za prava policijskih službenika, te najavio da će na dan održavanja sjednice Skupštine KS, 6. septembra, a na kojoj bi se trebalo raspravljati o Prijedlogu zakona o policijskim službenicima KS, održati proteste ispred zgrade Vlade i Skupštine KS, osim u slučaju da Vlada prihvati amandmane koje podrži i Sindikat policije.

U saopćenju za javnost Sindikat policije KS podsjeća da je Vlada KS na sjednici 23. augusta ove godine utvrdila Prijedlog zakona o policijskim službenicima KS, te ga uputila Skupštini KS na razmatranje i usvajanje. Taj prijedlog zakona predviđen je dnevnim redom sjednice Skupštine KS zakazane za 6. septembar.

Sindikat policije dodaje da je od usvajanja Nacrta zakona o policijskim službenicima prošlo više od godinu i po dana i da je u međuvremnu došlo do usvajanja određenih propisa (Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju , zatim Zakon o dopuni Zakona o policijskim službenicima FBiH) koji bitno utiču na konačan ishod teksta zakona o policijskim službenicima KS.

– S ciljem definisanja identičnih zakonskih rješenja koja već postoje na nivou FBiH i pojedinim kantonima, ovaj sindikat je dao određene prijedloge poboljšanja rješenja u Prijedlogu zakona o policijskim službenicima i pojedini zastupnici u Skupštini KS uložili su određeni broj amandmana koje je Vlada KS odbila na svojoj sjednici 30. augusta – navodi se u saopćenju koje potpisuje predsjednik UO SPKS Mirza Hadžiabdić.

Također, kako dodaju u saopćenju, na Prijedlog zakona o policijskim službenicima uloženi su i amandmani 30. augusta o kojima će izjasniti Upravni odbor Sindikata policije, kao i o ranije predloženim amandmanima.

Od Vlade KS, koja je zaključivanjem prvog kolektivnog ugovora načinila određene korake ka poboljšanju radno-pravnog statusa policijskih službenika, državnih službenika i najmeštenika očekuju da takav trend nastavi. U protivnom, kako navode iz Sindikata policije, predlaganje zakonskih rješenja koja policiju KS stavljaju u nepovoljniji položaj, smatratće direktno odgovornom za urušavanje i minimiziranje statusa profesije policijskog službenika.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.

Povezane Vijesti

Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.