Sastanak Ministarstva i Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS *Arhiva

Info: Aktivni članci 350, Arhivirani članci 4695

Jedna od značajnih aktivnosti na kojima trenutno sarađuju Ministarstvo i Zavod tiče se pripreme ”Stručnog obrazloženja zaštite prioritetnih pojedinačnih spomenika prirodne baštine iz oblasti hidrogeološkog i geomorfološkog spomeničkog naslijeđa Kantona Sarajevo”, koji uključuje oko 90 pojedinačnih prirodnih spomenika.

Kako je istaknuto, ovaj dokument se priprema kako bi se prema Skupštini Kantona Sarajevo predložila pravna i institucionalna zaštita spomenika prirodne baštine te na taj način osigurao kontinuiran nadzor i sprečavanje njihove devastacije i propadanja.

Na sastanku je bilo govora i o tome da se, koristeći međunarodna iskustva, uspostave posebne procedure, uslovi i kriteriji u vezi energijske sanacije objekata kulturno – historijskog naslijeđa, budući da Ministarstvo u saradnji sa UNDP-ijem planira u 2019. godini, u okviru raspoloživih sredstava, uključiti i objekte ovog tipa za provođenje mjera povećanja energijske efikasnosti.

Izvor: SDP@Facebook

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.