Sastanak načelnika Općine Ilijaš, resornog ministra i privrednika o kvalitetu zraka u Ilijašu *Arhiva

Info: Aktivni članci 490, Arhivirani članci 3594

Općina Ilijaš i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo organizovali su sastanak sa ilijaškim privrednim subjektima radi upoznavanja o stanju kvaliteta zraka u Ilijašu i Kantonu Sarajevo.

Namjera Općine Ilijaš je da zajednički sa privrednicima i građanima uradi sve kako bi se stanje kvaliteta zraka u Ilijašu poboljšalo radi zdravlja svih stanovnika.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić se zahvalio privrednicima koji su prisustvovali sastanku i dali doprinos, te kazao da će ovo biti jedna od stalnih tema i zadataka koje će Općina provoditi kroz lokalni akcioni plan zajedno sa kantonalnim planom.

Cilj sastanka je da podignemo svijest i odgovornost svih onih koji na području općine Ilijaš svojom privrednom aktivnošću ili individualnim ložištima zagađuju zrak, koji po svim mjerenjima općinu Ilijašu svrstava u red trenutno najzagađenijih općina u Federaciji BiH.

Dobili smo ideju o mogućem rješavanju zagađenosti u naseljima koja su gusto naseljena individulanom stambenom gradnjom, a to je građenje manjih pojedinačnih kotlana koje bi onda po sistemu daljinskog grijanja mogli koristiti svi objekti na tom području. Drugi zaključak sastanka je da se prezentiraju određeni savremeni načini grijanja na bazi zdravih energenata. Također ćemo obići nekoliko firmi, prije svega tu mislim na Željezaru, Prevent, Standard, Kaleu i Xylon koji prema našim procijenama mogu biti uzročnici zagađenja.

Očekujemo da resorno ministarstvo i struka utvrdi dodatnim mjerenjima ozbiljnije procjene strukture učesnika u zagađenju, odnosno da li su to individuala ložišta, automobili ili privredni subjekti. Cilj Općine Ilijaš je podizanje svijesti svih nas kako bismo tražili tehnička rješenja, a u konačnici tu su i represivne mjere za koje se nadamo da neće biti potrebe“, rekao je Fazlić.

Kanton Sarajevo i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša poduzima niz aktivnosti koje bi mogle uticati na poboljšanje zraka u KS, ali mjere koje se poduzimaju na poboljšanju kvalitete zraka nisu dovoljne bez učešća svih sudionika koji svojim djelovanjem i radom utiču na kvalitet zraka i života na ovim područjima.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Damir Filipović je kazao da je plan interventnih mjera je obavezujući za svih 59 privrednih subjekata na području općine Ilijaš.

S obzirom na povećane vrijednosti nezdravih čestica moramo se ponašati odgovorno prema životnoj sredini jer svi udišemo isti zrak. Moramo uvesti represivne, ali i stimulativne mjere koje će osigurati kvalitetniji zrak na području KS.U odnosu na predratni period velika je gradnja individualnih objekata, a smanjenje industrije što znači da su individualni potrošaći najveći zagađivači i ekološki neprihvatljiva vozila. Ne možemo vršiti reperkusije na građane s obzirom da platežna moć utječe na to koje će gorivo koristit i koji automobil voziti. Pokušavamo uvesti stimulativne mjere za korištenje prihvatljivog grijanja. Ključno je podizanje svijesti, što je cilj i ovog sastanka. Moramo se uozbiljiti i smanjiti emisije koje generiremo kao zagađivači zraka na minimum“, rekao je Filipović.

Jadranka Terek iz firme Xylon Corporation iz Podlugova kaže da se ova firma trudi smanjiti emisiju zagađujućih čestica.

Suština je da svaka firma, kuća ili jedinka koja učestvuje u emisiji zagađujućih čestica učini nešto. Firma Xylon se trudi da emisiju zagađujućih čestita smanji tako što čisti kotlove i održava kotlovnicu, te maksimalno koristimo energent koji imamo, a to je drvo. Što se tiče kontrole i monitoringa i to uredno dostavljamo inspekcijskim organima. Naravno uvijek može bolje i postoji investicija kupovine filtera o kojoj razmišljamo“, kazala je Terek.

Prema rezultatima mjerenja sa mjerne stanice u Ilijašu u jednu od najzagađenijih općina u KS se svrstava i općina Ilijaš, a shodno posljednjim podacima stanje kvaliteta zraka za stanovnike Ilijaša je opasan po život.

Izvor: Općina Ilijaš

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.