Savjeti iz Zavoda za javno zdravstvo građanima Sarajeva *Arhiva

Info: Aktivni članci 588, Arhivirani članci 4683

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo saopćilo je da je danas došlo do pada koncentracija zagađujućih tvari u zraku.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda tokom večernjih sati očekuje se značajna promjena vremena praćena sniježnim padavinama, što će se zadržati i u narednim danima, zbog čega će doći do opadanja vrijednosti zagađujućih materija.

Iz navedenih razloga, na snazi po preporuci Stručnog tijela ostaje zadržavanje Prve epizode “Pripravnost” Plana interventnih mjera.

Ovim povodom, iz  Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo  izdali su upute za stanovništvo, kako za rizične grupe tako i za zdravu polulaciju, da svoje kretanje i boravak na otvorenom svedu na minimum i koliko mogućnosti dozvoljavaju da borave na čistom zraku na obližnjim planinama.

Pri eventualnom boravku na otvorenom trebaju koristiti zaštitu u vidu respiratornih zaštitnih maski kako bi se djelimično ublažio štetni uticaj lebdećih čestica i čađi.

Smanjiti provjetravanje prostorija do promjene vremenskih prilika.  Ne preporučuje se vježbanje i trčanje na otvorenom jer se na taj način, zbog dubokog disanja, veće količine zračnih polutanata unose u pluća.

Posebno ograničeno kretanje na otvorenom (parkovi, igrališta…) odnosi se na visokorizične grupe stanovništva kao što su trudnice, djeca, starije osobe i hronični bolesnici.

Važno je da rizična grupa stanovništva ne boravi u zadimljenim i neventiliranim prostorijama i u slučaju pogoršanja osnovne bolesti kod hroničnih bolsenika sa kardiovaskularnim i plućnim oboljenjima (otežano disanje, izraženi kašalj, stezanje u grudima…) blagovremeno se javiti ordinirajućem ljekaru.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.