SDA kandidati za načelnike u Kantonu Sarajevo: Jedan ne odgovara matrici

Info: Aktivni članci 433, Arhivirani članci 1919

Otvorili smo kvote za žene, mlade i nebošnjake, omogućit ćemo povoljniji gender, nebošnjaci i mladi treba da budu zastupljeni na svim razinama”, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA na Kongresu ove stranke održanom 14. septembra prošle godine. Dodao je tada Bakir i da Stranka demokratske akcije treba biti poput Bosne i Hercegovine, koju odlikuje bogatstvo različitosti.

Od tada pa do danas u redovima ove stranke vidjeli smo sve, samo ne zastupljeni gender, nebošnjake i mlade ljude – različitosti ni na mapi!

SDA se trenutno nalazi u situaciji da će, kako stvari stoje, na predstojećim lokalnim izborima svi kandidati za načelnike imati skoro pa starosne uslove za penziju.

Krenimo redom:

Stari Grad – za ovu općinu SDA nema adekvatno rješenje jer neprikosnovenu pobjedu odnosi uvijek Ibrahim Hadžibajrić. Na prošlim lokalnim izborima 2016. godine SDA je za ovu poziciju predložila Suada Handanagića koji je tada imao 59 godina, a sigurni smo da neće puno odmaći ni sa prijedlogom kandidata za ove izbore.

Centar – ova ‘deset puta važnija općina od svih drugih’ bila je dugogodišnji san Stranke demokratske akcije. Sada, kada su je konačno pukom srećom dobili, sigurno neće mijenjati svog kandidata. Dakle Nedžad Ajnadžić aktuelni načelnik bit će vjerovatno opet kandidat i to onaj koji će naredne godine zakoračiti u sedmu deceniju života.

Novo Sarajevo – obzirom da nisu u poziciji da rizikuju sa novim kandidatom, i ovdje će, najvjerovatnije kandidat biti aktuelni načelnik Nedžad Koldžo. On trenutno ima 62 godine.

Novi Grad Sarajevo – mladi Semir Efendić kojeg je rukovodstvo stranke izvaralo na svakom koraku, a za većinu pozicija pod izgovorom ‘mlad je ima vremena’ za SDA je garant pobjede u ovoj najmnogoljudnijoj sarajevskoj općini. Iako bi za ovu poziciju najradije delegirali nekog drugog, svjesni su da bi to bila izgubljena bitka u utrci sa Semirom Efendićem. Stoga ovaj 37-ogodišnjak bit će njihov kkandidat za predstojeće lokalne izbore.

Ilidža – aktuelni načelnik ove općine Senaid Memić ima 64 godine, i da ga nisu delegirali kao ambasadora BiH u Maleziji opet bi bio kandidat. Ovako će kandidat najvjerovatnije biti ništa mlađi Fikret Prevljak koji ima 61 godinu.

Ilijaš – Akif Fazlić, aktuelni načelnik ove godine stiče uslove za starosnu penziju. Umjesto toga on će ponovo biti kandidat SDA za načelnika.

Hadžići – još jedan kandidat u cvijetu mladosti dolazi iz Hadžića. Hamdo Ejubović sa 61 godinom opet će se okušati na lokalnim izborima kao kandidat SDA za načelnika.

Trnovo – neprikosnoveni Ibro Berilo na korak je da zagazi u sedmu deceniju, no to nije razlog da ovaj 59-godišnjak ne dobije još jedan mandat kao načelnik ove općine.

Vogošća – načelnik Edin Smajić koji je u šestoj deceniji života opet će braniti boje SDA na lokalnim izborima.

O tome koliku snagu imaju njihove izgovorene riječi i obećanja, te koliko su principijelni u svojim stavovima ste se uvjerili do sada bezbroj puta, ali evo prosudite i sami još jednom na ovom primjeru.

(Pressmedia)

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.