SDA odgovorila SDP-u: Ugovor o nabavci maski potpisao je kadar Naroda i pravde

Info: Aktivni članci 569, Arhivirani članci 4439

Stranka demokratske akcije (Kantonalni odbor Sarajevo) odbacila je tvrdnje Socijaldemokratske partije BIH o povezanosti nabavke maski od firme sina Bilsene Šahman i njene podrške, odnosno podrške SBB-a, u obaranju nekadašnje Vlade Kantona Sarajevo.

“Potpuno je nesnovana i neutemeljena tvrdnja koju je iznio SDP KS o tome da je Uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo nabavila 50.000 zaštitnih maski od firme ‘Panta Rei’, čiji je trenutni vlasnik Bariš Bejtović, sin Bilsene Šahman, zastupnice Saveza za bolju budućnost (SBB) u Kantonalnoj skupštini, kao vraćanje duga istoj za 18 ruku.

SDA navodi da je ugovor o javnoj nabavci zaštitnih maski u ime civilne zaštite potpisao je Kemal Cacan koji je na mjesto direktora delegiran kao kadar prethodne parlamentarne većine u Kantonu Sarajevo a današnje opozicije, Naroda i pravde.

Ovog direktora koji je tada zastupao Kantonalnu upravu CZ imenovala je Vlada Kantona Sarajevo na čelu sa premijerom Fortom, i ove poslove obavljao je sve do 01.04.2020. godine. Postoji mogućnost da se radi o vraćanju duga, ali nikao za 18-tu ruku Bilsene Šahman u novoj parlamentarnoj većini. O čemu i kakavim dogovorima i dugovima se radi treba pitati Cacana ili njegovog predsjednika stranke s obzirom da je na čelo institucije postavio čovjeka koji je potpisao Ugovor sa firmom ne obraćajući pažnju na djelatnost, ili je obratio više pažnje pa je zato sačekao da Ugovor potpiše na isti dan kada je donijeta Odluka o pokretanju postupka za izuzeće od primjene Zakona o javnim nabavkama, koje je također upitno kao izbor ovog direktora“, navodi se iz kantonalne SDA.

Iz SDA kažu da je veoma sporna činjenica što Cacan nije siguran da je to bila najjeftinija ponuda, iznoseći u javnosti nesigurno da mu se čini da je bio jeftiniji od dva druga ponuđača.

Smatramo da je ovakvo izvrtanje činjenica možda pokušaj da se “sapere” vlastita odgovornost i umješanost u slučaj ili je posrijedi nešto treće o čemu svakako treba da utvrde nadležni organi“, zaključuju iz SDA.

izvor: klix.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.