SDA traži ostavku Forte, Vranića i Gavrankapetanovića

Redakcija 5. maj 2021 ID: 15411

Kantonalni odobr SDA Sarajevo traži od premijera Kantona Sarajevo Edina Forte i ministra zdravstva Harisa Vranića da podnesu ostavke, a ako to ne učine, pokrenut će inicijativu za njihovu smjenu.

“Istovremeno očekujemo ostavku ili smjenu direktora Opće bolnice Ismeta Gavrankapetanovića, ukoliko po instrukcijama Forte i Vranića postupi nezakonito. Najavljena odluka Forte i Vranića da će Vlada KS hitno u Opću bolnicu primiti 13 anesteziologa koji su dali otkaze na KCUS-u mimo je svih zakonskih procedura”, stoji u saopćenju SDA.

Podsjetimo, Vlada Kantona Sarajevo danas je saopćila da će 13 anesteziologa koji su dali otkaz na KCUS-u biti primljeno u Opću bolnicu “Abdulah Nakaš”. Vlada KS također je zatražila od Vlade FBiH da hitno smijeni rukovodstvo i Upravni odbor Kliničkog centra Sarajevo.

U večerašnjem saopćenju SDA se navodi da je “svima jasno da Opća bolnica nije tražila prijem anesteziologa, da nije raspisan nikakav konkurs za njihov prijem, niti da ova bolnica, uz već postojeće, ima potrebu za angažmanom 13 novih anesteziologa”.

“S obzirom na to, kao i na obim posla u Općoj bolnici, postavlja se logično pitanje: Šta će toliki anesteziolozi tačno raditi? Očito je riječ o unaprijed osmišljenom i pripremljenoj političko-medijskoj kampanji u kojoj Forto i Vranić ne prezaju od kršenja zakona. Zbog toga će pravni tim SDA podnijeti krivičnu prijavu Tužilaštvu KS, a cijeli slučaj prijaviti i Uredu za borbu protiv korupcije”, navode iz SDA.

Dodaju da je angažman svakog ljekara u vrijeme pandemije neophodan, ali taj angažman mora biti u skladu sa zakonom, a ne po dobroj volji premijera, ministra ili direktora.

“Podsjećamo da se u Kantonu Sarajevo na birou se nalazi 1.604 ljekara i medicinskog osoblja, ali oni Forti i Vraniću očito nisu bitni. Fortino i Vranićevo pozivanje advokata ljekara na hitnu sjednicu Vlade, što je do sada nezabilježen slučaj, kao i priznanje da su hitnu sjednicu Vlade sazvali a da pri tome nisu našli za shodno da uopće kontaktiraju KCUS, jasno govori kakve namjere stoje iza njihovih poteza”, stoji u reakciji.

Pri tome, kako navode, “javnost je danas svjedočila kako funkcioniše udruženo političko-medijski poduhvat po već oprobanom i viđenom receptu, korak po korak”.

“Politički tabloidi objave informaciju dodajući niz neistina, Aljoša Čampara postavi pitanje u Skupštini, odgovori mu ministar Vranić, plasiraju se unarijed pripremljena stranačka saopćenja, organizira se vanredna sjednica Vlade, anesteziolozima hitno (vjerovatno i ranije) osigurana radna mjesta, slijede očekivane izjave već dobro poznatih tzv. analitičara, tabolidi popodne već ‘zaboravili’ šta su jutros slagali, pa se na kraju dana sve svede na ono što uistinu i jeste – politički obračun Trojke i Radončićevih medija sa menadžmentom i ljekarima KCUS-a”, piše u saopćenju SDA.

Na kraju se dodaje da “ni Fortu ni Vranića nije briga za pacijente, zbog kojih tobože sve rade, svjedoči da ih cijeli dan nisu ni pomenuli, te da je Vranić odbio da novinarima odgovara na bilo koje drugo pitanje, pa i ono o vakcinama i vakcinaciji, jer mu to, kako je sam rekao, ‘nije tema’”.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 5. maj 2021 @22:52 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2105-052252-15411 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button