SDP BiH o starom gradu Dubrovniku u BiH: Rekonstrukcija zahtjeva velika sredstva *Arhiva

Info: Aktivni članci 556, Arhivirani članci 4683

Danas na dnevnom redu Skupštine Kantona Sarajevo nalazi se i prijedlog Budžeta za 2019.godinu, tim povodom ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Damir Filipović izrazio je posebno zadovoljstvo zbog novih stavki unutar resornog budžeta.

„Obzirom da sam kao predsjedavajući OV Ilijaš od 2012. godine bio uključen u mnoge faze po pitanju srednjovjekovnog grada Dubrovnika koji se nalazi na području Općine Ilijaš, a koji je tretiran kroz razne korake, od deminiranja, pristupanja samoj lokaciji, arheološkog istraživanja i iskopavanja utvrđenja i obližnje nekropole velikog bosanskog kneza Batića, te kako njegova stvarna kultuno historijska vrijednost je još uvijek nepoznanica smatrao sam da se mora dati na značaju jednoj takvoj pozitivnoj priči”, rekao je Filipović.

Sigurno je da ovo kultuno-historijsko naslijeđe ima veliki značaj u historiji, ali ono je svakako od velikog značaja i u sadašnjem vremenu, jer revitalizacija istočne kule je okupila veliki broj entuzijasta, mještana u svim njihovim različitostima, a u potrazi za zajedničkom historijom. Naravno sama rekonstrukcija Dubrovnika zahtjeva velike napore i sredstva, bez koji se ne može puno uraditi, te je iz budžetske stavke Rekonstrukcija, adaptacija, sanacija, otkup i izgradnja vjerskih i kulturno-historijskih objekata izdvojeno 20.000 KM u posebnu budžetsku stavku za stari grad Dubrovnik”, kazao je Filipovć i dodao:

“Dubrovnik smatram simbolom spajanja. Okupio je građane sa svim njihovim različitostima u zajedničkom cilju, zatim je i spojio lokalne zajednice u prekograničnoj saradnji. Malo je pozitivnih priča kao što je ova, zato zaslužuje poseban tretman i pažnju“, zaključio je Filipović navodi se u saopćenju.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.