SDP BiH: SDA još jednom izdala državu za ljubav HDZ-a *Arhiva

Info: Aktivni članci 451, Arhivirani članci 4170

Današnjim glasanjem protiv uvrštenja prijedloga Zakona o izbornim jedinicama i raspodjeli mandata u Parlamentu FBiH na dnevni red sjednice Zastupničkog doma FBiH, SDA je potvrdila da su najstabilniji i najčvršći partner HDZ-a BiH i Dragana Čovića, saopštili su iz SDP-a.

Naime, na inicijativu Kluba SDP BiH, zatraženo je da se prijedlog Zakona koji je izradio SDP, istovjetan ranije predloženoj verziji, uvrsti na dnevni red današnjeg zasjedanja Parlamenta FBiH.

SDA je glasanjem protiv, kao i većina kluba SBB-a, pokazala da im je interes HDZ-a i raspodjela fotelja uvijek iznad interesa države. Podsjećamo javnost da se radi o zakonskom rješenju kojim bi bila implementirana presuda Ustavnog suda BiH u slučaju ‘Ljubić’. Međutim, kako se radi o rješenju koje nije po volji HDZ BiH, SDA je još jednom zaštitila interese svojih višedecenijskih partnera i spriječila uvrštenje prijedloga u dnevni red. Još jednom se pokazuje da HDZ BiH vuče sve konce u Federaciji BiH, te da oni zapravo svojim uslovljavanjima nameću svoje političke ciljeve SDA-u, koja je postala neposredni izvršilac njihovih želja“, navode iz SDP-a, te dodaju:

Podsjećamo javnost da je uoči Općih izbora propala inicijativa za usvajanje Zakona o izbornim jedinicama jer je prethodno SDA izabrala SNSD-ovog Dragu Puzigaću na mjesto dopredsjedavajućeg Doma naroda FBiH, umjesto SDP-ovog Zlatnog ljiljana Slaviše Šućura. Upravo je Puzigaća onemogućio usvajanje navedenog zakona“.

Ovaj put, poručuju iz SDP-a, “izdajom principa da bez formiranja Vlade FBiH neće biti uspostavljeno Vijeće ministara, što su javno obećavali i SDA i DF, HDZ-u BiH je omogućena apsolutna moć”.

HDZ-u BiH su SDA, DF i SBB isporučili mogućnost političkog ucjenjivanja, pa SDA sada očito ispunjava sve želje Čovića ne bi li ga odobrovoljili da pristane na formiranje Vlade FBiH. Ističemo da šutnjom i nastavkom saradnje SDA-om, odnosno slijeđenjem SDA i SBB, DF samo dodatno potvrđuje da je ljevica i građanska država za njih puki politički ukras, a nikako ideal. U suprotnom, ako stoje iza svog glasa za uvrštenje Zakona o izbornim jedinicama, to bi trebaloznačiti i nemogućnost saradnje sa onim koji miniraju usvajanje državotvornih rješenja, bilo da se radi o SDA-u ili HDZ-u“.

izvor: SDP BiH

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.