SDP traži uvođenje zatvorske kazne za napade na novinare *Arhiva

Info: Aktivni članci 473, Arhivirani članci 4169

Sarajevo, 20.11.2019. – Klub zastupnika Socijaldemokratske partije BiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH danas je pred sjednicu tog doma zatražio dopunu Krivičnog zakona Federacije BiH koja bi tretirala napad na novinare.

Zastupnik SDP-a u PFBiH Senaid Begić na konferenciji za medije je istakao da dopuna podrazumijeva uvođenje krivičnog djela pod nazivom sprječavanje novinara u obavljanju novinarskog posla.

Pojasnio je da dopuna predviđa dvije kazne za kršenje krivičnog djela, obje zatvorske.

“Zatvorska od tri mjeseca do tri godine, za lakše kršenje zakona, a teže od šest mjeseci do pet godina”, naveo je Begić.

Podsjetio je da brojne međunarodne organizacije traže pravni okvir za napade na novinare, pogotovo u državama kakva je BiH.

“Svjedoci smo učestalih napada na novinare i slobodu izražavanja njihovog mišljenja, a javnost se probudi tek kada se slučaj desi”, rekao je Begić.

Poručio je da se mora raditi na preventivnim mjerama, a ne kada bude kasno, kada se slučaj desi.

(FENA)

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.