Šejtanska posla *Arhiva

Info: Aktivni članci 637, Arhivirani članci 4683

Islamska Zajednica juriša na kockarnice u BiH kao jednom od većih poroka (harama), ali joj zato nisu mrske donacije kockara, silovatelja, korumpiranih kriminalaca i sumnjivih biznismena.

Ovih dana je aktualna hutba (govor) protiv kocke i kockanja u BiH koji se po direktivi vrha Islamske Zajednice BiH čita u svim bh džamijama i u dijaspori i sa tim se otpočinje sa ‘ucrtanim planom’ borbe ove institucije protiv pošasti, što znači da je ovo tek medijski početak jednog čitavog projekta koji se s vremena na vrijeme mogao naslutiti u sličnim najavama sa minbere od 2012. godine.

Upravo sada, ovakav medijski nastup je karakterističan jer predstavlja svojevrstan pritisak na hrvatske političare u BiH u predstojećim pregovorima sa SDA oko formiranja vlasti, budući da je javna tajna da ‘hrvatski predstavnici’ odnosno HDZ drži većinu, skoro sve kockarnice i kladionice u svojim rukama a usljed nepostojanja zakonskih normativa o naplati poreza u igrama i kockama, naplata poreza ne ide u kasu države BiH već vlasnicima i državi Hrvatskoj što SDA hoće da promijeni. Zna se, također je javna tajna, da Islamska zajednica BiH i SDA ništa ne rade bez prethodnog dogovora i saglasnosti kada su u pitanju izmjene zakona, SDA insistira da se ovaj dio društva uredi po njenom modelu, da se oporezuju svi dobici, HDZ ima svoj način koji koristi godinama i ne uplaćuje državi porez.

Pravno posmatrano nema ništa sporno u ovakvoj inicijativi Islamske Zajednice BiH budući da smo država na prvom mjestu po broju kockarnica i kladionica, budući da je kocka zaista veliki porok i propast, te da su prihodi od kocke godišnje veći od budžeta Federacije ili recimo Kantona Sarajevo i da je sve više djece i omladine u ovim firmama koje niču na svakom semaforu, međutim moralno gledajući, Islamskoj zajednici se ima mnogo toga prigovoriti.

Hajde da ne sitničarimo pa da ne kažemo kako je to stvar za državne a ne vjerske organe, međutim mora se, jer to dvoje, država i vjera u BiH ne ide drugačije nego spojeno i sastavljeno.
Jer, eto, nedavno, ljetos su u Sarajevu donijeli propis na zahtjev Islamske Zajednice BiH da kockarnice i kladionice moraju biti udaljene od džamije i škole najmanje 1 km, pa se ispostavilo da se propis ne može ni primjeniti, morale bi se rušiti mnoge džamije i škole jer kockarnice i kladionice su posvuda gdje se okreneš.

No, idemo na ove najnovije ‘hutbe’ sa kojih poručuju da je kocka pošast, izvor svađa i netrpeljivosti, uzrok razdora u porodici, uzrok kriminala, gubitak imovine i svega ostalog što ne valja.

Tačno tako, uz silna citiranja Svete Knjige kako je bolje novac namijenjen kocki dati nekom u ‘sadaku’, ili se posvetiti učenju u džamiji ili kod kuće, precizira se kako se zapravo kockanjem ‘finasira Herceg-Bosna i Hrvatska’, što nas opet pored označavanja kako se radi o ‘šejtanskom poslu’ (đavoljoj raboti) sve polako uvrće na politiku. Jer, Lutrija BiH je također eklantan primjer klađenja i kocke ali pare ‘ne idu u Hrvatsku’ već liježu na račun države BiH ali se to ne precizira ‘hutbom’ kao kod kladionica u Hercegovini.

Svako ‘haram’ davanje i uzimanje je po islamu zabranjeno, tvrde autori ove govorancije, svako klađenje također ili podsticanje na opkladu, i ništa što nije ‘halal’ odnosno dopušteno nije prihvatljivo, kaže se u ovoj ofanzivi vjerskog klera i pri tom se citiraju silni hadisi (tumačenja Kur’ana), međutim, puno je primjera iz prakse da zagovornici ukidanja kocke nisu baš iskreni u svojim namjerama do kraja.

Povoda i razloga za ovakvu tvrdnju ima podosta jer je nemali broj primjera kada je Islamska Zajednica uzimala novac od osoba ili firmi koje su što tajno a što više javno označene kao osobe koje su novac stekle prevarom, ratnim profitom, nemoralom, kockom ili drogom, iako prateći i tumačeći i ‘hadise’ i objave Islamske Zajednice takve donacije ne bi smjele biti ni u mislima kod njih a kamo li u njihovoj sehari.

Mala je razlika između moralnog i nemoralnog kad je lova u pitanju.

Kockarnice i svaki oblik klađenja, izvlačenja brojeva i pobjednika po šerijatu je strogo zabranjeno. Tako kažu i ove najnovije ‘hutbe’. Bilo da se radi o loto lutriji ili konjskim utrkama. Ali, ako se organizuje ‘bingo’ u džamiji da se izvuče sretni odlazak na hadž, kao što je to učinila aprila 2017. godine jedna grupa ‘humanitaraca’ iz Zenice na čelu sa Aldinom Kajmakovićem, onda to svakako nema nikakve veze sa ‘šejtanima’ i sa izvlačenjem ‘sretnog dobitnika’.

Moral i nemoral su osobine naše duše i to je teško pojasniti i dokazati. Osim preko ‘hutbi’. A ima još zgodniji način. Neka se vlasnici kockarnica i kladionica odreknu malo od svoje dobiti i neka ubace šta u ‘merhamet’ pa će te vidjeti kako drugačije izgledaju ‘hadisi’ u praksi.

Ili, neka bar pristanu da plaćaju državi porez, SDA ne traži ništa nemoralno.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.