Seminar učitelja i koordinatora BiH dopunskih škola u Velikoj Britaniji

Aktivni članci 684, arhivirano 2249. redakcija@ilijas.net

U prostorijama Bosanske kuće održan je Seminar učitelja i koordinatora BiH dopunskih škola u Velikoj Britaniji. Sastanku su pored prosvjetnih radnika i koordinatora, učestvovali i dugogodišnji volonteri pri BH dopunskim školama. Seminaru su prisustvovali: Almin Kazić. Arnela Pašić, Semira Jakupović, Meho Jakupović, Azra Bašić, Emir Bolić, Sadija Muminović, Belma Muhamedagić, Sabit Jakupović, Biljana Lučić, Nj.E Vanja Filipović, Zaim Pašić, Fejzi Jahaj, Ferid Kevrić i Remzudin Alihodžić.

Seminar je otvorio Zaim Pašić, predsjednik BH UK Networka sa toplim riječima dobrodošlice te naveo dnevni red Seminara. Sastankom je predsjedavao Sabit Jakupović.

Ovaj Seminar je od izuzetne važnosti za bh.dopunsko obrazovanje na Ostrvu, gdje svi prisutni međusobno razmijene svoja iskustva, probleme sa kojima se suočavaju u dopunskoj nastavi te prijedloge i savjete. Seminar će ostati itekako zapamćen i zbog prisustva predstavnika Ambasade Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji, NJ.E Vanja Filipović i Biljana Lučić, Prvi Sekretar. Ambasador Filipović se zahvalio na dobrodošlici i pridružio se mišljenju prisutnih o važnosti očuvanja institucija koje se bore za očuvanje našeg jezika i kulturnog identiteta od zaborava. Istakao je volju za boljom suradnjom između BH Ambasade i BH UK Networka, te obećao da će u narednom period posjetiti sve bh.dopunske škole u Velikoj Britaniji.

Svi prisutni su istakli činjenicu da se vide mali pomaci u pomoći nadležnih institucija za dopunsko školstvo u BIH, najviše kroz distribuciju udžbenika iz Kulturne i društvene historije BiH od I do IV razeda prošle godine. Istaknuto je da BH dopunske škole U Velikoj Britaniji rade pri BIH asocijacijama i vjerskim zajednicama i nisu uključene u redovne škole , nego opstaju zahvaljujući izuzetnim naporima volontera i entuzijasta više od 20. godina što je se za svaku pohvalu.

Općepoznato je da je krajem devedesetih godina postojalo 11 dopunskih škola koje su radile pod pokroviteljstvom BH UK Networka, a sada ih je samo pet aktivno, s tim da se trenutno aktivno radi i na otvaranju BH dopunske škole u Mančesteru. Nažalost, sa radom su prestale škole u Lutonu, Dewsbury, Guildfordu, Hullu i Ockendonu.

Učitelji i koordinatori su ovom prilikom predstavili rad svojih škola i materijalne poteškoće sa kojima se susreću BH dopunske škole u Velikoj Britaniji. Najčešći problemi sa kojima se suočavaju dopunske škole jesu pronalaženje novih fondova te iznajmljivanje i plaćanje prostorija za održavanje nastave. Također, ukazano je na sve veću učestalost djece koja u krugu svoje porodice sve više govore engleski, umjesto bosanskog jezika, te je neophodno uključiti više mladih u rad bh.dopunskog obrazovanja. Svi su se složili da postojeći nastavni plan i program treba više prilagoditi učenicima, budući da se radi o djeci koja su rođena u Velikoj Britaniji, te da se u istoj učionici nalaze djeca raziličitih uzrasta.

Svi učitelji su spomenuli da škole promovišu našu historiju, kulturu i nacionalni identitet kako kroz redovnu nastavu, tako i kroz organizovanje proslava Dana državnosti BIH, Dana nezavisnosti BiH, komemoracije Srebrenice, Skupove škola u VB i slicno. U cilju boljeg upoznavanja naše djece koja žive širom Velike Britanije, škole treba da se uzajamno posjećuju kada god postoji mogućnost za to, te organizuju zajedničku nastavu. Ipak su mlade generacije te koje imaju ogroman potencijal te su bitne u očuvanju kontinuiteta naših dopunskih škola.

Bosnia UK Network

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.