Sevdah: Meho Fazlić iz Ilijaša *Arhiva

Info: Aktivni članci 347, Arhivirani članci 4695

Fazlić je rođen u Salkanovom hanu, kod Ilijaša. U oktobru 1980. godine je prošao na audiciji za vokalne soliste Radio-televizije Sarajevo, a već naredne godine je počeo snimati pjesme za arhiv Muzičke produkcije RTSA uz Tamburaški i Narodni orkestar RTSA. U posebne bisere narodne muzike iz repertoara Mehe Fazlića ubrajaju se snimci narodnih pjesama koje je snimio sa Narodnim orkestrom pod vodstvom Ismeta Alajbegovića – Šerbe. Tu spadaju pjesme: “Niz polje idu, babo, sejmeni”, “Bol boluje mlado momče” i druge pjesme.

Na televiziji, debitovao je u emisiji “Meraklije” Vehida Gunića. Tu je započeo saradnju sa Omerom Pobrićem koja će se nastaviti do Pobrićeve smrti.

Kao vokalni solista “Instituta sevdaha – Fondacije Omera Pobrića” učestvovao je u više projekata instituta: “Sevdah nadahnut životom i slobodom”, “Bajram i ramazan u pjesmi”, “Banjalučki sevdah u vremenu”, kao i na brojnim festivalima koje je ova ustanova organizovala.

Meho Fazlić bio je učesnik i ratnog festivala narodne muzike “Bosna slobodi pjeva – Lukavac '94”, kao i kasnijih godina, a učestvovao je i u snimanju “Bosanskog mevluda” 1998. godine u produkciji “Instituta sevdaha – Fondacije Omera Pobrića.”

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.