Sigurnost u saobraćaju, za pješake na jednoj od najrizičnijih dionica u Ilijašu *Arhiva

Aktivni članci 734 od 757, Arhivirani članci 2689 od 2704

Sigurnost pješaka a posebno djece na ilijaškim ulicama vrlo je bitna i osjetljiva tema. Mada na to niko od nadležnih ne obraća pažnju, jer su nebitni oni koji upozoravaju na te probleme, odnosno nisu u vladajućoj eliti. Iako je Članom 47. Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH propisano da se na osjetljivijim mjestima u naselju s intenzivnim saobraćajem pješaka, a posebno djece, može ograničiti brzina kretanja vozila postavljanjem posebnih objekata na putu. – (što je i učinjeno ali nije dovoljno da uspori nesavjesne vozače)

Tim povodom, uveliko se roditelji kao i neki od učesnika u saobraćaju bune i traže da se što prije dovede u red dionica pored OŠ Stari Ilijaš, od skretanja prema Bioči do skretanja prema Misoči. Činjenica je da na ovoj dionici pojedinci voze nesavjesno čime se ugrožavaju djecu koja idu u školu, a svakim radnim danom ova dionica je trasa odlaska i dolaska u školu.

Moramo istači da se Pravilnikom o postavljanju posebnih objekata na cesti radi smanjenja brzine kretanja vozila određuju vrste posebnih objekata na cesti, mjesta i način postavljanja i pribavljanje odobrenja za postavljanje posebnih objekata.

MUP Ilijaš svako jutro  obezbjeđuje ovu dionicu, postavljajući nekoliko policajaca na lokaciji. 

Prvo mjesna zajednica, kojoj ova dionica i pripada, zatim Općina Ilijaš kao nadležni upravitelj je ta koja bi trebala, Direkciji za puteve KS dostaviti prijedloge i inicijative, za koje se rade analize i utvrđuje opravdanost postavljanja usporivača saobraćaja i druge saobraćajne signalizacije za određenu ulicu ili naselje koji bi trebao da obuhvati i mjere smirivanja saobraćaja postavljanjem signalizacije kao što je “zona u kojoj je brzina kretanja ograničena”, “djeca na cesti” ili “pješaci na cesti”, te eventualno na izuzetno osjetljivim mjestima i posebnih objekata za smanjenje brzine kretanja vozila.

Jedna od tih inicijativa upućena je od strane MZ Ilijaš Stari, a istu je podržalo i Vijeće roditelja OŠ Stari Ilijaš, a tiče se postavljanja stacioniranog radara te svjetleće signalizacije kako bi se time preventivno djelovalo na sve učesnike u saobraćaju.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.