Sirutka kao lijek, bogata vitaminima *Arhiva

Zanimljivosti

Kada se prave sir i jogurt, ono što nastaje kao nusproizvod je sirutka. Smatra se za jedno od zdravijih pića jer je bogata vitaminima, mineralima i šećerima koji su potrebni čitavom organizmu, a naročito za pravilno funkcionisanje mozga. Ima blago kiselkast ukus koji osvježava. Zdravija je od mlijeka i preporučuje se njeno konzumiranje umjesto njega, prenosi ljepotaizdravlje.ba.

U nastavku pročitajte koje su njeni benefiti:

1. Smanjuje stres i umor
Sirutka prirodno utiče na proizvodnju hormona serotonina koji je zadužen za osjećaj zadovoljstva i sreće. Osim toga je bogata i aminokiselinom triptofanom koja takođe utiče na raspoloženje, ali i san.

2. Prirodni lijek za jetru
Sirutka može otkloniti mnoge bolesti jetre kada se redovno konzumira. Beta-laktoglobulin iz nje pruža organizmu aminokiselinu BCAA koja se uspješno bori sa bolestima, a izliječenim čini život mnogo boljim, a jetru jačom. Takođe se smatra najboljim “čistačem” jetre.

3. Smanjuje krvni pritisak
Sirutka je odličan lijek i za smanjivanje krvnog pritiska i generalno održavanje krvnih sudova.

4. Odlična je za mršavljenje
Zbog male količine kalorija, a visokog nivoa belančevina, surutka hrani mišiće i čini organizam sitim. Odličan je napitak za sve osobe koje žele da smršaju ili održe vitku figuru bez mnogo napora.

5. Sirutka kao suplement

Umjesto različitih proteinskih napitaka može spremati sirutku u prahu ili je dodavati smutijima i šejkovima. Kao što smo već napisali, ona hrani mišiće i izgrađuje ih, a odlična je i za njihov oporavak nakon treninga.

6. Čisti stomak
Imate problem sa konstipacijom? Sirutka vam može pomoći jer olakšava probavu i ubrzava metabolizam. Naravno, ne treba je previše koristiti jer može izazvati dijareju. Litar sirutke dnevno je idealna mjera za zdravlje i sprečavanje stomačnih problema.

7. Reguliše masnoće u krvi
Sa sirutkom bez lijekova možete kontrolisati trigliceride i nivo holesterola u krvi. Naravno, potrebno je da vodite računa o ishrani, ali će vam ona pomoći da do ovog problema u svakom slučaju ne dođe.

Izvor: ljepotaizdravlje.ba / Ženski magazin

Autor članka je Redakcija sa 129 aktivnih i 1032 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.