Škola kaznila učenika iz Srebrenice zbog zastave s ljiljanima *Arhiva

Zastava sa ljiljanima u Srebrenici predstavlja obilježje kojim se izražava "nacionalna i vjerska netrpeljivost", a zbog čijeg nošenja je, između ostalog, kažnjen maturant Srednjoškolskog centra, Avdo Bećirović

Info: Aktivni članci 555, Arhivirani članci 4439

Njemu je Nastavničko vijeće smanilo vladanje, na zadovoljavajuće, a zbog čega se našoj redakciji obratio Alija Tabaković, delagat u Vijeću naroda RS-a, nazivajući takav čin Nastavničkog vijeća sramnim i ponižavajućim za dijete.

Bošnjačka djeca se ponižavaju zbog zastave

Radi se o jednoj sramnoj odluci Nastavničkog vijeća Srednjoškolskog centra u Srebrenici, gdje je bošnjačkom učeniku Avdi Bećiroviću, koji je završio četvrtu godinu smanjeno vladanje. Na proslavi mature djeca su između sebe nosila zastavu, pojavila se i zastava sa ljiljanima. Zastava je išla iz ruke u ruku i došla do Avde Bećirovića. Jedna nastavnica je to zabilježila i ekspresno je reagovala prema djetetu. On je želio njoj skrenuti pažnju, upozoriti je da to nije zastava Armije RBiH, već zastava Republike Bosne i Hercegovine i rekao joj da bi ona to trebala znati. I to je protumačeno uvredom, nedoličnim ponašanjem – priča nam Tabaković.

Dodaje kako je Nastavničko vijeće ekspresno reagovalo i djetetu smanjilo vladanje na minimum.

Ponizili su dijete. On je bio primjeren učenik, želi se dalje školovati i ovakva odluka vijeća mu to može otežati. Želim kazati kao roditelj i kao delegat u Vijeću naroda da je to sramna odluka, nedopustivo. Da se ponižavaju bošnjačka djeca zbog zastave koja je bila legitimna zastava, pod kojom je priznata Bosna i Hercegovina kao nezavisna država. Na kraju, dijete je završilo nastavni proces i mi osuđujemo takav sramna i ponižavajući čin Nastavničkog vijeća u Srednjoškolskom centru u Srebrenici – rekao je Tabaković.

Pričali smo i sa Avdinim ocem, Asimom Bećirovićem.

– Odmah danas sam se žalio školi, a kada će odlučivati o žalbi, ne znam. Našem djetetu vladanje nikada nije bilo smanjeno. On je 17. maja završio srednju školu, slavila su djeca pred školom posljednje sedmice. Iako nema maršuta, njih su nastavnici vodili kroz grad. U jednom momentu njemu je neko dodao zastavu s ljiljanima, nosila su i druga djeca. I njemu je neka nastavnica prišla s druge strane ceste, niti mu je predavala, niti bila razrednica, ama ništa. Prišla mu je s druge strane ceste gdje su djeca nosila srbijansku zastavu i one sa četiri S i pitala ga da li je to što nosi zastava Bosne i Hercegovine – priča nam Bećirović i dodaje:

– Moj sin je odgovorio: “Jeste, jesu li tamo zastave Bosne i Hercegovine”?, ona je odgovorila: “Jesu”, da bi on njoj potom rekao: “Vidim kako znaš”. I ništa joj više nije rekao, a oni su još dodali da joj je rekao: “Vidim kako znaš, kupila si diplomu”. On nije spominjao ni kupovinu, ni diplomu. Ne bismo ni znali šta je bilo, da nije Nastavničko vijeće zasjedalo po hitnom postupku. Bio je i prijedlog da ga istjeraju iz škole, a on završio školu!? Ima još maturski da položi, on je hemijski tehničar. Ako ne povuku svoje rješenje, idemo na sud, tužit ću direktora i nastavnicu koja je sve to pokrenula – kategoričan je Bećirović.

Dodaje kako je vijeće trebalo uzeti i izjavu od Avde.

5cf001d615d28

Smeta joj zastava s ljiljanima

– Jok, oni su na brzinu “smlatili” rješenje. Nisu pitali ni da li je, ili, nije rečeno. Jer, postoje svjedoci da Avdo nije ništa rekao osim toga: “Vidim kako znaš” i prošao pored nje. Nije je on prišao njoj, već ona njemu. Kažu sada nije zastava razlog već što je vrijeđao. Njoj smeta zastava s ljiljanima, a njemu ne smeta ona sa četiri S pod kojom mu je dedo strijeljan?! – rekao nam je Bećirović.

U rješenju Nastavničkog vijeća Srednjoškolskog centra u Srebrenici, između ostalo, stoji da je Avdo Bećirović: “Na upozorenje nastavnika, da nije primjereno isticanje obilježja koje je učenik nosio, a kojom izražava nacionalnu i vjersku netrpeljivost, učenik reagovao neprimjerenim ponašanjem vrijeđajući ličnost i obrazovanje nastavnika”. Pri tome nije napisano ime i prezime nastavnika kojeg je “vrijeđao”.

Pokušali smo kontaktirati i Srednjoškolski centar u Srebrenici, međutim, niko nam se nije javljao na telefon.

(Face.ba)

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.