Školarci i u Ilijašu se moraju odlučiti za Bosanski, Hrvatski ili Srpski jezik? *Arhiva

Ilijaš

Ministarstvo za obrazovanje Kantona Sarajevo je  više od godinu dana poslije usvajanja Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju koji se bavi i pitanjem jezika koji se izučava u školama, zvanično počelo s provedbom instrukcije.

Ova anketa došla je i do škola u Ilijašu.

Prošle godine ova tema  je izazvala brojne polemike u javnosti.  Na red su došli i školarci u Ilijašu gdje roditelji moraju popuniti i dostaviti anketu „izjašnjenje o nazivu nastavnog predmeta koji je proistekao iz imena jednog od tri zvanična jezika konstitutivnih naroda BiH“.

Kantonalni ministar obrazovanja, nauke i mladih u KS Elvir  Kazazović  je, obavijestio direktore osnovnih i srednjih škola da ove školske godine u đačkim knjižicama i svjedodžbama više neće pisati bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost (B/H/S) kao naziv predmeta.

U dopisu  koji je dostavljen na njihove adrese stoji kako se, prema Zakonu o osnovnom i srednjem obrazovanju, nastava i drugi oblici odgojno-obrazovnog rada izvode na jednom od tri zvanična jezika kojima se služe konstitutivni narodi u BiH, bosanskom, hrvatskom ili srpskom jeziku.

Još uvijek je nejasno koje su implikacije rezultata ove ankete. Šta će to značiti za jezik koji će se podučavati u školama u Kantonu Sarajevo za eventualne manjine koje mogu proizaći iz ove ankete i prava tih osoba koje su se opredijelile za različite jezike.

Autor članka je Redakcija sa 129 aktivnih i 1032 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.