Školarci i u Ilijašu se moraju odlučiti za Bosanski, Hrvatski ili Srpski jezik? *Arhiva

Info: Aktivni članci 528, Arhivirani članci 4169

Ministarstvo za obrazovanje Kantona Sarajevo je  više od godinu dana poslije usvajanja Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju koji se bavi i pitanjem jezika koji se izučava u školama, zvanično počelo s provedbom instrukcije.

Ova anketa došla je i do škola u Ilijašu.

Prošle godine ova tema  je izazvala brojne polemike u javnosti.  Na red su došli i školarci u Ilijašu gdje roditelji moraju popuniti i dostaviti anketu „izjašnjenje o nazivu nastavnog predmeta koji je proistekao iz imena jednog od tri zvanična jezika konstitutivnih naroda BiH“.

Kantonalni ministar obrazovanja, nauke i mladih u KS Elvir  Kazazović  je, obavijestio direktore osnovnih i srednjih škola da ove školske godine u đačkim knjižicama i svjedodžbama više neće pisati bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost (B/H/S) kao naziv predmeta.

U dopisu  koji je dostavljen na njihove adrese stoji kako se, prema Zakonu o osnovnom i srednjem obrazovanju, nastava i drugi oblici odgojno-obrazovnog rada izvode na jednom od tri zvanična jezika kojima se služe konstitutivni narodi u BiH, bosanskom, hrvatskom ili srpskom jeziku.

Još uvijek je nejasno koje su implikacije rezultata ove ankete. Šta će to značiti za jezik koji će se podučavati u školama u Kantonu Sarajevo za eventualne manjine koje mogu proizaći iz ove ankete i prava tih osoba koje su se opredijelile za različite jezike.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.