Škole u KS će od roditelja tražiti da se opredijele za naziv maternjeg jezika njihove djece *Arhiva

Info: Aktivni članci 618, Arhivirani članci 4683

Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo od danas je i zvanično počelo s provedbom instrukcije prema kojoj su škole dužne da provedu anketu kod roditelja djece kako bi se u školskoj dokumentaciji upotrebljavao samo jedan od zvaničnih jezika u BiH, dakle ili bosanski, ili hrvatski ili srpski jezik.

Ova promjena najavljivana je još prije godinu. Naime, godinama se u gotovo svim školama u FBiH koristio termin BHS jezik, što je oznaka za bosanski, hrvatski i srpski jezik, međutim u Kantonu Sarajevo to više neće biti tako.

Tako je, ministar obrazovanja KS Elvir Kazazović danas i zvanično izdao instrukciju o pisanju naziva u okviru kojeg se nalazi i anketa namijenjene roditeljima u kojoj ih se pita da se opredijele za naziv maternjeg jezika njihovog djeteta.

5bdb8302f211bU objavljenom aktu je priloženo izjašnjenje u kojem se od roditelja traži da se izjasne za jedan od tri jezika, bosanski, hrvatski ili srpski, a što će biti navedeno u javnim ispravama, odjeljenskoj knjizi i ostaloj pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji.

Iz Ministarstva su svim školama uputili instrukciju naglašavajući da uvažavaju odredbe novog Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju kojim je uređeno pisanje upotrebe jezika i pisma u nastavi.

5bdb832b3db01

Tako će u javnim ispravama, odjeljenskoj knjizi i ostaloj pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji nakon provedene ankete među roditeljima naziv predmeta glasiti “bosanski jezik i književnost”, “srpski jezik i književnost” ili “hrvatski jezik i književnost”.

Ovu instrukciju su uputili naglašavajući da uvažavaju odredbe novog Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju kojim je uređeno pisanje upotrebe jezika i pisma u nastavi.

Izvor: Klix.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.