Škole u KS će od roditelja tražiti da se opredijele za naziv maternjeg jezika njihove djece *Arhiva

BiH

Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo od danas je i zvanično počelo s provedbom instrukcije prema kojoj su škole dužne da provedu anketu kod roditelja djece kako bi se u školskoj dokumentaciji upotrebljavao samo jedan od zvaničnih jezika u BiH, dakle ili bosanski, ili hrvatski ili srpski jezik.

Ova promjena najavljivana je još prije godinu. Naime, godinama se u gotovo svim školama u FBiH koristio termin BHS jezik, što je oznaka za bosanski, hrvatski i srpski jezik, međutim u Kantonu Sarajevo to više neće biti tako.

Tako je, ministar obrazovanja KS Elvir Kazazović danas i zvanično izdao instrukciju o pisanju naziva u okviru kojeg se nalazi i anketa namijenjene roditeljima u kojoj ih se pita da se opredijele za naziv maternjeg jezika njihovog djeteta.

5bdb8302f211bU objavljenom aktu je priloženo izjašnjenje u kojem se od roditelja traži da se izjasne za jedan od tri jezika, bosanski, hrvatski ili srpski, a što će biti navedeno u javnim ispravama, odjeljenskoj knjizi i ostaloj pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji.

Iz Ministarstva su svim školama uputili instrukciju naglašavajući da uvažavaju odredbe novog Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju kojim je uređeno pisanje upotrebe jezika i pisma u nastavi.

5bdb832b3db01

Tako će u javnim ispravama, odjeljenskoj knjizi i ostaloj pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji nakon provedene ankete među roditeljima naziv predmeta glasiti “bosanski jezik i književnost”, “srpski jezik i književnost” ili “hrvatski jezik i književnost”.

Ovu instrukciju su uputili naglašavajući da uvažavaju odredbe novog Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju kojim je uređeno pisanje upotrebe jezika i pisma u nastavi.

Izvor: Klix.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.

Povezane Vijesti

Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.