Skuplji život, a iste plaće i penzije u 2018. *Arhiva

Novi nameti/porezi dobro su prihvaćeni od strane međunarodnih institucija, stekli su se uvjeti za povlačenje novih tranši od MMF-a [Međunarodni monetarni fond], no za građane to predstavlja samo novi vid nameta od kojih neće osjetiti direktno poboljšanje životnog standarda.

BiH

Usvajanjem seta zakona o akcizama povećaće se cijena goriva i biotečnosti, međutim ova poskupljenja dovest će do povećanja cijena hrane i pića, odjeće i obuće, zdravstva, javnog prijevoza i obrazovanja.

Novi nameti/porezi dobro su prihvaćeni od strane međunarodnih institucija, stekli su se uvjeti za povlačenje novih tranši od MMF-a [Međunarodni monetarni fond], no za građane predstavlja samo novi vid nameta od kojih neće osjetiti direktno poboljšanje životnog standarda.

U godini na izmaku, građani su se već jednom suočili s povećanjem cijena hrane i pića, odjeće i obuće, zdravstva, javnog prijevoza i obrazovanja. Ovakav trend moguće je očekivati u narednoj godini.

Prema novom Zakonu o akcizama, za 15 feninga biće povećane akcize na biogoriva i biotečnosti, te putarine, na šta treba dodati 17 odsto poreza, odnosno 2,55 feninga. Od 1. januara 2018. godine na snazi će biti nove cijene cigareta u Bosni i Hercegovini. Minimalna akciza iznosiće 2,60 umjesto 2,42 KM [konvertibilna marka], a specifična akciza umjesto 1,35 KM biće 1,50 KM za pakovanje cigareta od 20 komada.

Iako je bilo špekulacija da bi i električna energija mogla poskupiti, iz nadležne komisije za energiju u Federaciji BiH su rekli da do toga za sada neće doći. Ističu da je takvih zahtjeva bilo.

Za 2018. godini nije najavljeno povećanje penzija niti prosječne neto plate, što znači da se standard života još jednom ne podudara sa primanjima. Potrošačka korpa je sada skuplja i za četveročlanu porodicu je viša od 1.800 KM, dok prosječna plaća iznosi oko 800 KM. No, najveći broj građana prima minimalnu plaću od tek nešto preko 400 maraka.

TAGOVI:
/
Autor članka je Redakcija sa 128 aktivnih i 1032 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.