Skupština Kantona Sarajevo danas razmatra zakon o lokalnoj samoupravi *Arhiva

Info: Aktivni članci 508, Arhivirani članci 4169

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo će na sjednici koja je najavljena za danas razmatrati Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrazovanju odraslih, zakon o lokalnoj samoupravi, ali i o radu javnih ustanova.

Osim tehničkih grešaka, izmjene se odnose na jasnije grupiranje formalnog i neformalnog obrazovanja s jedne, i informalnog i samousmjerenog učenja s druge strane.

Značajnu novinu predstavlja ograničavanje da javne ustanove srednje škole, osim gimnazija, mogu provoditi programe formalnog obrazovanja odraslih, a ne i privatne ustanove registrirane za tu djelatnost.

Programe prekvalifikacije i dokvalifikacije, kao programe formalnog obrazovanja, pored srednjih škola, kao javnih ustanova, po mišljenju Vlade KS, mogu provoditi i privatne ustanove registrirane za tu djelatnost.

Na dnevnom redu sjednice bit će i Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi, a kojim se uređuju pitanja organiziranja i ostvarivanja lokalne samouprave u KS u skladu sa ustavom, zakonom i Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi, upravljanjem određenim javnim poslovima na osnovu sopstvene odgovornosti i u interesu lokalnog stanovništva.

Po skraćenom postupku će biti razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o unutrašnjim poslovima KS, a kako je pojašnjeno, u izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima KS od 19. juna 2019. godine, došlo je do grešaka koje su tehničke prirode, a bez čije izmjene nije moguće izvršiti i implementirati druge odredbe ovoga zakona.

Prilikom dostavljanja materijala i uređenja teksta, navodi se u objašnjenju MUP-a KS, zbog ulaganja amandmana došlo je do tehničkih grešaka u izvornom tekstu zakona zbog čega se nisu ispunili uslovi za korekciju putem ispravke, nego je predloženo da se uredi izmjenama i dopunama zakona.

Pred zastupnicima je davanje saglasnosti na program rada sa finansijskim planom javnih ustanova kulture za 2019.godinu: KJU za zaštićena prirodna područja, Narodno pozorište Sarajevo, Sarajevska filharmonija, Pozorište mladih Sarajevo, Kamerni teatar ‘ 55, Sarajevski ratni teatar – SARTR, MES – Međunarodni teatarski festival – Scena MESS, Muzej Sarajeva, Historijski arhiv Sarajevo, Bosanski kulturni centar KS, Biblioteka Sarajeva, Muzej „Alija Izetbegović“.

Zastupnici bi trebali donijeti i odluku o davanju saglasnosti za zaključivanje Sporazuma o saradnji na provođenju državnog Projekta “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem obezbjeđenja javnih stambenih rješenja” u okviru Projekta CEB II – Podprojekt Kanton Sarajevo, Općina Hadžići – Tarčin.

Izvor: Klix.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.