Skupština Kantona Sarajevo danas razmatra zakon o lokalnoj samoupravi *Arhiva

Aktivni članci 719 od 742, Arhivirani članci 2689 od 2704

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo će na sjednici koja je najavljena za danas razmatrati Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrazovanju odraslih, zakon o lokalnoj samoupravi, ali i o radu javnih ustanova.

Osim tehničkih grešaka, izmjene se odnose na jasnije grupiranje formalnog i neformalnog obrazovanja s jedne, i informalnog i samousmjerenog učenja s druge strane.

Značajnu novinu predstavlja ograničavanje da javne ustanove srednje škole, osim gimnazija, mogu provoditi programe formalnog obrazovanja odraslih, a ne i privatne ustanove registrirane za tu djelatnost.

Programe prekvalifikacije i dokvalifikacije, kao programe formalnog obrazovanja, pored srednjih škola, kao javnih ustanova, po mišljenju Vlade KS, mogu provoditi i privatne ustanove registrirane za tu djelatnost.

Na dnevnom redu sjednice bit će i Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi, a kojim se uređuju pitanja organiziranja i ostvarivanja lokalne samouprave u KS u skladu sa ustavom, zakonom i Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi, upravljanjem određenim javnim poslovima na osnovu sopstvene odgovornosti i u interesu lokalnog stanovništva.

Po skraćenom postupku će biti razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o unutrašnjim poslovima KS, a kako je pojašnjeno, u izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima KS od 19. juna 2019. godine, došlo je do grešaka koje su tehničke prirode, a bez čije izmjene nije moguće izvršiti i implementirati druge odredbe ovoga zakona.

Prilikom dostavljanja materijala i uređenja teksta, navodi se u objašnjenju MUP-a KS, zbog ulaganja amandmana došlo je do tehničkih grešaka u izvornom tekstu zakona zbog čega se nisu ispunili uslovi za korekciju putem ispravke, nego je predloženo da se uredi izmjenama i dopunama zakona.

Pred zastupnicima je davanje saglasnosti na program rada sa finansijskim planom javnih ustanova kulture za 2019.godinu: KJU za zaštićena prirodna područja, Narodno pozorište Sarajevo, Sarajevska filharmonija, Pozorište mladih Sarajevo, Kamerni teatar ‘ 55, Sarajevski ratni teatar – SARTR, MES – Međunarodni teatarski festival – Scena MESS, Muzej Sarajeva, Historijski arhiv Sarajevo, Bosanski kulturni centar KS, Biblioteka Sarajeva, Muzej „Alija Izetbegović“.

Zastupnici bi trebali donijeti i odluku o davanju saglasnosti za zaključivanje Sporazuma o saradnji na provođenju državnog Projekta “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem obezbjeđenja javnih stambenih rješenja” u okviru Projekta CEB II – Podprojekt Kanton Sarajevo, Općina Hadžići – Tarčin.

Izvor: Klix.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.