Skupština KS ukinula mjesečne paušale od 580 KM

BiHVideo

Profesionalni zastupnici u Kantonu Sarajevo neće ubuduće primati mjesečni iznos od 580 KM. Za to su glasali zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo nakon dvosatne rasprave. Nisu prihvaćeni zahtjevi iz SDA da se i ministrima smanji plata za nešto više od 300 KM.

Procjene govore da bi se ukidanjem paušala u četverogodišnjem mandatu uštedilo oko milion maraka, rekla je ministrica pravde i uprave Vlade Kantona Sarajevo Lejla Brčić.

Kao razlog ukidanja ove povlastice ministrica je obrazložila da profesionalni zastupnici za jedan posao ne trebaju imati mjesečna primanja po dva osnova, platu i paušal.

Kako se moglo čuti u skupštinskoj sali, plata profesionalnog zastupnika bez paušala iznosi 2.457 KM, a ministarska 2.835 KM.

Poslanik Mahir Dević (SDA) predložio je ukidanje paušala uz uslov da i ministrima plata bude manja za 315 KM, ali i da oni zastupnici koji odu u Dom naroda ne koriste paušal koji ih tamo sljeduje.

„Ja bi volio da se svima smanji sve. Ali morate priznati da je i taj prijedlog populistički”, odgovorio je Damir Nikšić Deviću.

Dević to ne smatra populističkim već vrlo socijalno osjetljivim i ozbiljnom porukom prema građanima Kantona Sarajevo.

Autor članka je Redakcija sa 271 aktivnih i 907 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.