Skupština KS ukinula mjesečne paušale od 580 KM *Arhiva

Info: Aktivni članci 350, Arhivirani članci 4695

Profesionalni zastupnici u Kantonu Sarajevo neće ubuduće primati mjesečni iznos od 580 KM. Za to su glasali zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo nakon dvosatne rasprave. Nisu prihvaćeni zahtjevi iz SDA da se i ministrima smanji plata za nešto više od 300 KM.

Procjene govore da bi se ukidanjem paušala u četverogodišnjem mandatu uštedilo oko milion maraka, rekla je ministrica pravde i uprave Vlade Kantona Sarajevo Lejla Brčić.

Kao razlog ukidanja ove povlastice ministrica je obrazložila da profesionalni zastupnici za jedan posao ne trebaju imati mjesečna primanja po dva osnova, platu i paušal.

Kako se moglo čuti u skupštinskoj sali, plata profesionalnog zastupnika bez paušala iznosi 2.457 KM, a ministarska 2.835 KM.

Poslanik Mahir Dević (SDA) predložio je ukidanje paušala uz uslov da i ministrima plata bude manja za 315 KM, ali i da oni zastupnici koji odu u Dom naroda ne koriste paušal koji ih tamo sljeduje.

„Ja bi volio da se svima smanji sve. Ali morate priznati da je i taj prijedlog populistički”, odgovorio je Damir Nikšić Deviću.

Dević to ne smatra populističkim već vrlo socijalno osjetljivim i ozbiljnom porukom prema građanima Kantona Sarajevo.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.