Slijede aktivnosti na sprečavanju “rada na crno” u oblasti predškolskog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo *Arhiva

Info: Aktivni članci 588, Arhivirani članci 4683

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić i predstavnici Udruženja privatnih predškolskih ustanova i roditelja djece razgovarali su o aktuelnim problemima u oblasti predškolskog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo.
Teme su bile nedostatak stručnog kadra, posebno odgajatelja, u sarajevskim vrtićima te rješavanje ovog kao i ostalih aktuelnih problema.

Kako je navedeno, među prioritetima Ministarstva su i rješavanje “listi čekanja” u JU „Djeca Sarajeva“ radi uključivanja djece u organizirane programe odgojno-obrazovnog rada, ali i uređenje i unapređenje oblasti poslovanja privatnih predškolskih ustanova u Kantonu Sarajevo.

Istaknuto je “da je neophodno eliminirati ‘rad na crno’ u oblasti predškolskog odgoja i obrazovanja i zaštiti djecu od zloupotrebe neodgovornih pojedinaca ili grupa koji svoj rad organizuju na nelegalan način i bez zadovoljavanja propisanih standarda, te kroz institucije sistema zabraniti njihov rad i onemogućiti otvaranje novih.

Ministrica Bogunić je najavila da će Ministarstvo, uz podršku Vlade KS, formirati stručni tim koji će u zadanom roku pripremiti stručnu analizu aktuelnog stanja u javnim i privatnim predškolskim ustanovama KS kao i u ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s posebnim potrebama sa prijedlozima rješenja problema, u skladu sa zakonskim propisima.

Jedan od zaključaka je “da će se pokrenuti aktivnosti na zatvaranju različitih subjekata koji okupljaju predškolsku djecu u okviru različitih firmi kao što su obrt, društva ograničene odgovornosti, udruženja i sl.”

“Dogovorena je intenzivnija saradnja ustanova predškolskog odgoja s Ministarstvom radi rješavanja navedenih problema u najboljem interesu, kao i omogućavanja da se svako dijete uključi u neki od programa predškolskog odgoja i obrazovanja. Također je dogovoreno da se što prije sagledaju slobodni kapaciteti u predškolskim ustanovama radi ostvarenja navedenog cilja”, istakla je ovom prilikom ministrica Bogunić.

Vlada KS: PRESS SLUŽBA

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.