Slijede aktivnosti na sprečavanju “rada na crno” u oblasti predškolskog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo *Arhiva

Aktivni članci 842 od 865, Arhivirani članci 2404 od 2419

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić i predstavnici Udruženja privatnih predškolskih ustanova i roditelja djece razgovarali su o aktuelnim problemima u oblasti predškolskog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo.
Teme su bile nedostatak stručnog kadra, posebno odgajatelja, u sarajevskim vrtićima te rješavanje ovog kao i ostalih aktuelnih problema.

Kako je navedeno, među prioritetima Ministarstva su i rješavanje “listi čekanja” u JU „Djeca Sarajeva“ radi uključivanja djece u organizirane programe odgojno-obrazovnog rada, ali i uređenje i unapređenje oblasti poslovanja privatnih predškolskih ustanova u Kantonu Sarajevo.

Istaknuto je “da je neophodno eliminirati ‘rad na crno’ u oblasti predškolskog odgoja i obrazovanja i zaštiti djecu od zloupotrebe neodgovornih pojedinaca ili grupa koji svoj rad organizuju na nelegalan način i bez zadovoljavanja propisanih standarda, te kroz institucije sistema zabraniti njihov rad i onemogućiti otvaranje novih.

Ministrica Bogunić je najavila da će Ministarstvo, uz podršku Vlade KS, formirati stručni tim koji će u zadanom roku pripremiti stručnu analizu aktuelnog stanja u javnim i privatnim predškolskim ustanovama KS kao i u ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s posebnim potrebama sa prijedlozima rješenja problema, u skladu sa zakonskim propisima.

Jedan od zaključaka je “da će se pokrenuti aktivnosti na zatvaranju različitih subjekata koji okupljaju predškolsku djecu u okviru različitih firmi kao što su obrt, društva ograničene odgovornosti, udruženja i sl.”

“Dogovorena je intenzivnija saradnja ustanova predškolskog odgoja s Ministarstvom radi rješavanja navedenih problema u najboljem interesu, kao i omogućavanja da se svako dijete uključi u neki od programa predškolskog odgoja i obrazovanja. Također je dogovoreno da se što prije sagledaju slobodni kapaciteti u predškolskim ustanovama radi ostvarenja navedenog cilja”, istakla je ovom prilikom ministrica Bogunić.

Vlada KS: PRESS SLUŽBA

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.