Slučaj Čemerno i sumnje u zakonito vođenje istrage

Pred Sudom BiH danas je nastavljeno suđenje u slučaju Čemerno, a kao i ranijih ročišta ponovno je istaknuta sumnja u vođenje istrage, odbrana potencira na tome, pa smo tako danas čuli kako je advokat Ifet Feraget ukazao na neprincipijelnost i protuzakonito uzimanje izjava s konstatacijom da istraga u ovom predmetu nije provedena u skladu sa zakonom.

BiH

Kako je navedeno prvo su trebali biti ispitani i procesuirani oni koji su sa Čemerna vršili granatiranje i izvršili zločin nad Bošnjacima, na šta je tužilac rekao da on već provodi istragu protiv komandanata i vojnika koji su bili posluge na haubicama 122 milimetra na Čemernu i iz kojih su ispaljivane granatne koje su ubijale ljude u Brezi, Sarajevu, Visokom.

Inače, danas je svjedočio svjedok Tužilaštva BiH Dragislav Mijanović, nekadašnji stanovnik mjesta Srednje koji je tog 10. juna 1992. godine išao na Čemerno s drugima pripadnicima Vojske RS-a iz čete Srednje (Ilijaška brigada), a nakon što su putem veze dobili informaciju o zločinu u Čemernom.

Mijanović je tvrdio da je u Čemerno krenuo kao vodič, jer mu je supruga bila iz Kunosića, a da su u Čemernom zatekli tijela ubijenih muškaraca i žena. Mijanović je spomenuo da on nikoga nije prepoznao, jer su tijela bila u krvi, ali da je Sreto Đurđić prepoznao brata Gojka, te da je vidio Zdravka Damjanovića, kojeg je prepoznao neko od vojnika. Spomenuo je i dvije djevojke Trifković.

Opisujući ono što je vidio Mijanović je kazao da nije bio prisutan na identifikaciji žrtava, ali da zna da je preko 30 ljudi ubijeno. Kazao je da on nije znao da na Čemernu imaju haubice koje je koristila VRS, a da je to saznao nakon završetka rata.

Mijanović je najviše govorio o posrednim saznanjima i o tome šta mu je Petar Rašević, koji je umro, govorio. Advokat Damir Alagić insistirao je da mu Mijanović koji za sebe tvrdi da je bio automehaničar u VRS-u, te da njegova četa nije sudjelovala niti u jednom oružanom sukobu, kaže kako je izgubio nogu. Mijanović je istakao da je stao na minu kada je na jednom vozilu mijenjao gumu.

Alagić je pitao Mijanovića da li je on učestvovao u paljenju Osmana Bešlije u lovačkoj kući u Meškovcu, što je svjedok demantirao i rekao da ne zna ko je zapalio Bešliju. Alagić je na to kazao da će „neko drugi znati“.

Feragetu je svjedok govorio o značaju mjesta Srednje u putnoj komunikaciji, ali nije mogao potvrditi da su srpske snage držale kontrolu, ističući da on to ne zna. Međutim, kazao je da u policiji od marta 1992. godine nije ostao niti jedan musliman u Srednjem.

Potvrdio je da zna kako i ko je ubio muslimane iz Ahatovića, ali se osim izvjesne Ruže iz Vogošće nije mogao sjetiti niti jednog drugog imena. U izjavi o Čemernom svjedok je spomenuo oko 30-tak imena, pa je advokat potencirao da je čudno da sada ne može osim Ruže da se sjeti nikog drugog.

Advokat Dražen Zubak pitao je svjedoka da li bi se on složio s njim da je na Čemernom stradao 21 vojnik VRS-a na šta je Mijanović kazao da on to ne zna.
Mijanović je ostavio mogućnost da u mjestu Korita postoji više osoba koje se zovu Nusret Bešlija.

Tužilac Vladimir Simović uložio je u spis iskaz svjedoka dat u Zvorniku 2015. godine, a advokati odbrane uložili su prigovore zakonitosti dokaza, autentičnosti i relevantnosti.
Tužilaštvo BiH tereti bivše pripadnike Teritorijalne odbrane (TO) te aktivnog i rezervnog sastava policije – Džemala Hadžića, Teufika Turudića, Džemala Smolu, Senada, Harisa i Benjamina Sikiru, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešliju te Hamdiju Spahića i Nehrua Ganića – da su u junu 1992. učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu u selu Čemerno.

Nastavak suđenja je u četvrtak 12. septembar.

(Patria / Lejla Trle)

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.

Povezane Vijesti

Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.