Solak: Od ponedjeljka mogućnost starijim od 65 da izađu po penzije i u kupovinu *Arhiva

Info: Aktivni članci 331, Arhivirani članci 4695

SARAJEVO, (Patria) – Fahrudin Solak, načelnik Federalnog štaba CZ i direktor Federalne uprave civilne zaštite kazao je da su pripadnici FUCZ-a danas vršili raspodjelu zaštitne opreme najugroženijim i socijalnim ustanovama, dezinfekciju u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a sutrakreću aktivnosti u ZHK.

Solak je istakao da su kantoni obezbijedili smještaj za one koji krše mjere izolacije.

Kada je riječ o promjeni naredbe o zabrani kretanja starijih od 65 Solak je kazao da će i sutra biti razmatrana naredba odnosno kako je prilagoditi da stariji od 65 mogu izaći po penziju ili u nabavku namirnicima koje im nisu mogle biti isporučene. Primjena bi bila od ponedjeljka ali još uvijek se razmatra način na koji će izvršiti promjena.

Solak je dodao da je ova mjera bila učinkovita te da su dobili brojne pohvale.

Ova mjera je veoma učinkovita, svjesnost penzionera je velika i imamo mala oboljenja penzionera. Od ponedjeljka se može očekivati primjena, ako dozvolimo i u terminima koje dozvolimo da drže socijalnu distancu i da poštuju sve druge zaštitne mjere.

Jedan od prijedloga je i da se umanji mjera za ruralna područja gde se stanovništvo bavi poljoprivredom“, kazao je Solak.

Salko Bukvarević, ministar boraca FBiH kazao je da isplate naknade za boračke kategorije neće biti umanjene sve dok postoji mogućnost da se na drugi način vrše uštede, te da su sredstva u Budžetu za 2020. osigurana.

Obračun za sve boračke naknade je završen, a isplata se očekuje oko 10. aprila. Naknade će biti uplaćene za 102.507 boračkih porodica, 83.859 ličnih invalidnina, 14.097 korisnika prima egzistencijalnu nakndu, a više od 14.000 su dobitnici priznanja. Ovo je kategorija naših sugrađana koja je najzaslužnija za odbranu naše domovine“, kazao je Bukvarević.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.