Spisak organizatora otpora agresiji na BIH, većina švercera i ratnih profitera *Arhiva

Info: Aktivni članci 550, Arhivirani članci 4683

Spisak organizatora otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu (BiH), osoba koje su devedestih godina ilegalno nabavljale oružje i organizovale jedinice iz kojih će izrasti Armije Republike BiH je, kako magazin Start BiH nezvanično saznaje, gotov. Na spisku se nalazi oko 600 organizatora otpora, ilegalaca koji će, među ostalim, imati pravo na mjesečna primanja i odlazak u prijevremenu povoljnu penziju.

Prema odluci Vlade FBiH, “organizatorom otpora smatra se osoba koja je organizirala i rukovodila u pripremi za odbranu i u odbrani BiH najmanje 100 dana od 18. septembra 1991. do 9. aprila 1992. godine ili je u tom razdoblju bila angažirana na poslovima u institucijama ili organima vezanim uz odbranu, a čiji je status potvrdilo Ministarstvo za boračka pitanja“. Ovi kriteriji godinama su bili kamen spoticanja i vođene su brojne polemike između Udruženja organizatora otpora, veterana rata, dobrovoljaca, prvoboraca, branioca “Bosnae – Zelene Beretke”, Patriotske lige BiH i Ministrastva za boračka pitanja FBiH.

Bit će zanimljivo vidjeti da li će sa spisku organizatora otpora naći i imena osoba koja su „organizovala“ otpor agresoru da bi početkom rata napustili BiH, imena ilegalaca iz Banje Luke i drugih općina BiH koje su pale bez ispaljenog metka.

Uglavnom su tu ljudi koji su koji se bavili prodajom oružja na početku 91., 92., a kasnije su bili u dubokim pozadinama pete kolone ili oko humanitarne pomoći i šverca.

Iz Ilijaša su na spisku: Munir Alić, Amir Alispahić i Vejsil Šehić.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.