Srednjovjekovni grad Kušlat i prva džamija u BiH sagrađena na mjesto gdje su se legli sokolovi… *Arhiva

Info: Aktivni članci 0, Arhivirani članci 6

Na putu između Zvornika i Konjević Polja, na mjesto susreta dvije prekrasne zelene rijeke Drinjače i Jadar, na okomitoj stijeni 15 km južno od Zvornika, nastao u davnom 13. vijeku, nalazi se srednjovjekovni grad Kušlat.

Danas se na ovom mjestu, pored ostataka srednjovjekovnog grada, može naći i jedna mala džamija, koja je ujedno i prva džamija izgrađena u Bosni i Hercegovini, i to baš na mjesto gdje su se onomad legli sokolovi.

Kao značajan spomenik kulturne baštine Bosne i Hercegovine, srednjovjekovni grad Kušlat, danas svjedoči o vremenu u kome je ovaj grad ljepotom svog izgleda, te snagom i čvrstinom bedema, simbolizovao moć i ugled svojih gospodara. Sam grad Kušlat je dobio ime po turskoj riječi kuš (kuč) što znači ptica i lat-gnijezdo.

Hifzija Suljkić je zabilježio da su žene u ovim krajevima, čak i u novije vrijeme, vezale vez sa sokolom na Kušlatu. To nije ni čudo, jer upravo ovo mjesto na kojem se danas nalazi džamija i gdje se mogu naći ostaci srednjovjekovnog grada Kušlat, bilo je utočište sokolova.

Putopisac Evlija Čelebija je o ovome srednjovjekovnom gradu zapisao: „To je okrugao kameni grad na obali rijeke Jadar, na jednoj litici koja se diže do neba… Čovjek se ne usuđuje da pogleda dole u udolinu, gdje rijeka tekući huči kao grmljavina“.

Prema njegovim navodima u Kušlatu je postojala žitnica, oružnica, pet topova, te zapovjednik (dizidar) na 28 vojnika posade. Varoš je imala 120 kuća sa baštama, put kojim se do grada stiže uklesan je u kamenu, širine dva koraka, a ima 500 kamenih stepenica i kamenu ogradu sa obje strane. Stjena na kojoj je podignut grad je nagnuta i šiljasta kao jaje.

Također, o ovom posebnom mjestu, pisao je i Ivo Andrić: „Kakav ste vi Bosanac kad ne znate za Kušlat. To vam je na onom dijelu starog puta koji od Zvornika vodi prema središnjoj Bosni, a poznat je i po tome što je tu sagrađena prva đžamija u Bosni.“ 

Iako postoje mnoge legende koje se vežu za ovu džamiju, istina je da su je sagradili osmanlijski vojnici, u periodu između 1460. i 1480. godine, odmah nakon svog dolaska u Bosnu, što je ujedno čini i prvom vojnom džamijom u Bosni i Hercegovini. Prije njihovog dolaska, na tom mjestu je bila tvrđava i vojna utvrda, mjesto odakle se kontrolisao karavnski put još iz vrmeena Rimljana iz Srebrenice prema Zvorniku i dalje prema Bijeljini. Na tom potezu odvajao se put uz Drinjaču prema starom gradu Perin i dalje prema Vlasenici, potom prema Kladnju, Olovu i Sarajevu.

Džamija, do koje se može doći samo pješačenjem, kroz šumu i to uskim putem, porušena je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1993. godine, da bi se 2011. godine započelo sa njenom obnovom. Zahvaljujući vakifima, advokatu Aliji Efendiću iz Zvornika i njegovoj majci rahmetli Hasibi, te porodici Hujdurović, dr. Džemilu i dr. Senadi, Kušlat – džamija je u cjelosti obnovljena, bez obzira na teško pristupačno mjesto na kojem se nalazi.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.