Sretan nam 21. juni/lipanj, Svjetski dan muzike! *Arhiva

Info: Aktivni članci 350, Arhivirani članci 4695

Desetine je drugih i drugačijih praznika koji se euforično slave, lokalno ili globalno, ali ako je muzika dio života svih ljudi na planetu, onda je, makar simbolično, ovaj dan jedan od rijetkih koji nas potpuno povezuje, bez obzira ili baš s obzirom na sve različitosti.

Usuđujemo se reći: muzika je, uz govor, jedina čovjekova aktivnost koja dotiče baš svako ljudsko biće na Zemlji, bilo da je samo slušamo, izvodimo, živimo od nje…

Na tom tragu, Svjetski dan muzike, ne baš slučajno na dan ljetne ravnodnevnice, ustanovljen je na poticaj tadašnjeg francuskog ministra kulture Jacka Langa i prva je proslava pod nazivom Fête de la Musique (Festival glazbe) održana 21. 6. 1982. u Parizu.

Od tada se muzika slavi u stotinama gradova po svijetu – održavaju se koncerti na otvorenom i ”muzika osvaja prostore”.

Sretan nam 21. juni/lipanj, Svjetski dan muzike!

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.