Sretna Nova hidžretska godina svim muslimanima i muslimankama *Arhiva

Info: Aktivni članci 499, Arhivirani članci 4439

Povodom nastupajuće Nove 1441. hidžretske godine, Redakcija portala IlijašNet svim pripadnicima islamske vjeroispovjesti u Ilijašu, Bosni i Hercegovini i dijaspori upućuje najiskrenije čestitke sa željom da Novu hidžretsku godinu provedete u veselju i rahatluku zajedno sa svojim najmilijima, te da vam i ova godina kao i svaka druga bude s hajrom i berićetom.


Allahu pripada svaka hvala, Shaykh Muhammad ibn Saalih al-‘Uthaymeen r.a. je upitan kakvo je pravilo pri čestitanju ljudima pri dolasku nove Hidžretske godine, i kako bi se trebalo odgovoriti osobi koja čestita takvo nešto? On je odgovorio: Ako ti neko čestita, možeš mu odgovoriti, ali ti ne budi prvi koji će inicirati takvu čestitku.

Ovo je najtačniji način kako pristupiti ovoj stvari. Naprimjer, ako ti neko kaže „Sretna Nova Godina, ti mu možeš odgovoriti sa:“Da i tebi Allah podari dobru i berićetnu godinu“. Ali ti nikada ne bi trebao prvi ponuditi takvu čestitku, jer ja neznam nikakvu predaju od selefa da su oni međusobno čestitali jedan drugom novu godinu, i čak da nisu pratili prvi Muharem kao prvi dan nove godine sve do hilafeta Omera ibn Hattaba, r.a.

Shaykh ‘Abd al-Kareem al-Khudayr je rekao u vezi sa čestitanjem hidžretske nove godine: Dove za druge muslimane u generalnim situacijama, u frazama koje nisu ritualne i u specijalnim okolnostima kao što je Bajram su prihvatljive, posebno ako je to izražavanje prijateljstva i da se tako ophodi sa ostalim muslimanima. Imam Ahmed r.a. je rekao: “Ne inicirajte čestitku, ali ako ti neko čestita vi mu odgovorite jer takav izraz neminovno proiziskuje odgovor. Ali biti prvi koji će čestitati nije ni od sunneta, a nije ni zabranjeno.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.