Standardizacija kvalitete meda i apiterapija su šanse za bh. pčelarstvo *Arhiva

Info: Aktivni članci 599, Arhivirani članci 4683

Fokus nastavka 4. Kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima, koji je okupio eminentne stručnjake iz pčelarske zajednice na Ilidži, danas je bio na temama standardizacije kvalitete meda, te segmenta apiterapije.

Analizirana su iskustva iz regije i svijeta, a razgovarano je i o perspektivama i izazovima bh. pčelarstva na putu razvoja dobrih praksi, novih proizvoda i budućeg umrežavanja pčelarske zajednice.

Kada smo 2016. godine, na inicijativu uvaženog profesora doktora Midhata Jašića u Tuzli organizovali prvi kongres o pčelarstvu, nadali smo se da će on prerasti u jedan značajan kongres koji će biti prepoznat u BiH i regionu. Danas, gledajući u sve vas koji ste u velikom broju uzeli učešće u radu ovog IV po redu Kongresa, znam da smo u toj namjeri i uspjeli“, poručio je Muamer Mandra, predsjednik Organizacionog odbora Kongresa pčelarstva.

Danas je na panelu Standardizacija ocjene kvalitete pčelinjih proizvoda o svom radu “Metode senzorske analize u kontroli kvalitet meda” govorila doc. dr. Mojca Korošec sa Univerziteta u Ljubljani.

Treba istaknuti i pokazati da je velika razlika između kvalitetnog meda koji proizvode pčelari, po svim standardima i propisima. Takav med treba i mora imati odgovarajuću cijenu, i u tom procesu moraju biti nagrađeni oni koji to rade stručno i koji vode računa o konzumentima“, kazala je Korošec.

Učesnici Kongresa iz naše zemlje pozdravljaju priliku za razmjenu znanja i edukacije, te poručuju da će im ovogodišnji susreti i predavanja koristiti u razvoju biznisa i rastu proizvodnje.

Dolazim iz firme EcoMedico, bavimo se preradom meda. Ovaj Kongres smo prepoznali kao mogućnost da naučimo nešto direktno iz pčelarske prakse od pčelara-praktičara i akademske zajednice. Naročito očekujemo nova saznanja u segmentu apiterapije“, kazao je Adnan Čučuković, jedan od učesnika događaja.

izvor: klix.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.