Stipendije za učenike deficitarnih zanimanja *Arhiva

Info: Aktivni članci 350, Arhivirani članci 4695

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS-a i u novoj školskoj godini dodijelit će stipendije učenicima koji budu upisali deficitarna zanimanja.

Javni poziv za dodjelu stipendija za deficitarna zanimanja učenicima koji se upisuju u prvi razred srednjih škola III stepena trajat će do 4. jula. Kako je kazala Lamija Husić, pomoćnica ministrice za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih u Ministarstvu, predviđeno je da u 11 srednjih škola stipendiju dobije 110 učenika.

Stipendiju mogu ostvariti učenici koji konkurišu u Elektrotehničkoj školi za energetiku (elektroenergetičar i elektroinstalater), Srednjoj školi metalskih zanimanja (bravar-zavarivač-plinski vodoinstalater i operater za CNC mašine), Srednjoškolskom centru Hadžići (stolar-moler i bravar), Srednjoj školi poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti (mesar i voćar-vinogradar-vinar), Željezničkom školskom centru (zavarivač i elektroenergetičar). Na javni poziv mogu konkurisati i učenici iz Srednje građevinsko-geodetske škole (keramičar-podopolagač i moler-farbar), Srednje škole za okoliš i drvni dizajn (stolar i rasadničar), Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn (krojač i hemijski čistač), Srednje škole za saobraćaj i komunikacije (autolimar i autolakirer), Srednjoškolskog centra Vogošća (bravar i operater na CNC mašinama) i Srednjoškolskog centra “Nedžad Ibrišimović” Ilijaš (autolimar i operater na CNC mašinama).

Planirano je da stipendiju dobije po 10 učenika iz svake škole, to jeste po pet najbolje rangiranih na svakom smjeru. Ministarstvo je obezbijedilo sredstva u budžetu, a visina stipendije zavisit će od toga da li ćemo imati sva popunjena mjesta. Prethodne dvije godine mjesečni iznos je bio 100 KM, tako da će najvjerovatnije tako biti i ove godine, istaknula je Husić.

Husić smatra da je stipendiranje dobar potez, jer se na ovaj način privlače učenici da upišu deficitarna zanimanja.

Zahvaljujući stipendijama u posljednje dvije godine definitivno nemamo problema s upisom na ova zanimanja, jer mjesta na zanimanjima trećeg stepena u svim našim srednjim školama u ovih 11 škola budu odmah popunjena u prvom upisnom roku. Ova zanimanja imaju dobre programe koji omogućavaju lakše zapošljavanje djece nakon završetka školovanja, naglasila je Husić.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.