Stiže paklena sedmica, temperature i do 40 stepeni *Arhiva

Info: Aktivni članci 588, Arhivirani članci 4683

Pakleni toplotni val od danas će zahvatiti većinu kontinenta, najavljuju evropski meteorolozi, a kod nas se, iako je ljeto, kalendarski, tek počelo, već dvije sedmice bilježe natprosječne temperature.

U narednoj sedmici, prema prognozama, očekuju nas temperature do 40 stepeni, koje su rijetko zabilježene u junu.

Najtopliji Mostar

Toplotni val stići će sa sjevera Afrike i Španije i donijeti znatno više temperature od Velike Britanije do Belgije i Grčke. Vrhunac se očekuje u srijedu i četvrtak.

Šte se tiče Balkana, meteorolozi najavljuju da će tropske vrućine stići u četvrtak, kad će se živa popeti do 35 stepeni.

Jučer je najtoplije bilo u Mostaru, gdje su u 14 sati izmjerena 33 stepena. U Neumu i Sarajevu bilo je 31, dok je stepen niže bilo u Tuzli, Zenici i Sanskom Mostu. Kako vjetra skoro da nije bilo, osjetila se velika sparina u popodnevnim satima.

Osvježenje na jezeru

U glavnom gradu BiH jučer je bilo sparno, a mnogi građani osvježenje su pronašli na šetalištima koja su okružena drvećem i hladom. Stotine Sarajlija rashladile su se na Vilsonovom šetalištu, gdje je izmjereno ugodnih 28 stepeni.

Građani Zenice osvježenje su pronašli na lokalnim bazenima, Mostarci u Neretvi, dok su se Tuzlaci hladili na “Panonskom jezeru”.

Preporuke doktora

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH izdao je preporuke za zaštitu zdravlja s obzirom na to da velike vrućine i visok indeks UV zračenja mogu biti opasni ne samo za hronične bolesnike i djecu nego i za zdrave osobe.

Ako se baš mora na sunce, iz Zavoda za javno zdravstvo preporučuju da treba zaštititi kožu i oči, piti dosta tečnosti, nositi prozračnu odjeću, konzumirati lakšu hranu.

Doktori upozoravaju da kod prvih sumnji na sunčanicu treba potražiti stručnu pomoć.

37 stepeni najavljeno je za utorak u Njemačkoj
38 stepeni najavljno za srijedu u Belgiji i Švicarskoj
39 stepeni bit će u Grčkoj
40 stepeni maksimalna je temperatura koja se očekuje u Francuskoj

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.