“STOP! Govor mržnje!”: Zastrašujući rast broja neprimjerenih online komentara *Arhiva

BiHIlijaš

Prije nepunih mjesec dana započela je online kampanja “STOP! Govor mržnje!” kojom se žele reducirati neprimjereni i huškački komentari na bh. portalima.

“Glavni cilj kampanje je doprinijeti smanjenju govora mržnje u bh. online medijima” objasnila je Ljiljana Zurovac, direktorica program Vijeća za štampu BiH koje provodi kampanju zajedno s Međunarodnim institutom za rat i mir (IWPR), Media Content Managamentom (MCM), a uz pomoć USAID-a i Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

U kampanju suzbijanja govora mržnje uključeno je sedam najposjećenijih bh. portala, među kojima je i Radiosarajevo.ba. Govor mržnje analizira 10 monitora, zajedno sa stalnim monitorima Vijeća za štampu BiH, a sve nadgledaju dva moderatora.

“Kampanjom se želi edicirati javnost na online medijima šta je to govor mržnje, kako ga prepoznati, koje su to opasnosti i posljedice govora mržnje, ali i pravne posljedice i sankcije. Tri mjeseca aktivno pratimo sedam bh. portala, s posebnim akcentom na sekciju komentara i uklanjamo govor mržnje, upozoravamo na komentare koji mogu prerasti u govor mržnje. Takožer, upozoravamo da je govor mržnje krivično djelo koje se sankcionira”, rekla je Meridijana Sadović, regionalna direktorica IWPR-a za Zapadni Balkan.

Govor mržnje je statistički podijeljen u šest zasebnih kategorija: Huškanje; Prijetnje; Provokacije koje prethode govoru mržnje; Provokacije na vjerskoj i nacionalnoj osnovi (nacionalizam); Uvrede i vulgarnosti vezane za naciju ili vjeru; Diskriminacija, seksizam, rasizam, šovinizam, primitivizam.

Kampanja traje tri mjeseca, a u prve tri sedmice registrirano je 838 slučajeva govora mržnje, najviše vezanih uz huškačke komentare.

“U Vijeću za štampu analizirali smo rezultate u prve tri sedmice kampanje i zapanjeni smo povećanjem govora mržnje. Registrirali smo 838 slučajeva govora mržnje, što je više od polovice ukupne brojke zabilježene tokom kompletna tri mjeseca kampanje 2014. godine”, rekla je za naš portal Ljiljana Zurovac i dodala kako je zabilježen povećan broj “botova” političkih stranaka s početkom kampanje za Opće izbore u oktobru.

izvor: RadioSarajevo

Autor članka je Redakcija sa 128 aktivnih i 1032 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.