Stotine novinara protestirali u Zagrebu protiv cenzure *Arhiva

Regija

Nakon što su svoje nezadovoljstvo izrazili ispred Ministarstva kulture i Sveučilišta u Zagrebu te Gradske uprave, gdje su gradonačelniku Milanu Bandiću poručili da nisu imuni na vrijeđanje i ponižavanje novinarki i novinara, više od hiljadu demonstranata pod sloganom “Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!” okupilo se pred zgradom Vlade, prenosi Index.hr.

Mi smo novinari koji želimo raditi u interesu javnosti, a ne biti nečija produžena ruka, kako ove tako i prethodnih i budućih vlasti, poručio je u subotu predsjednik HND-a Hrvoje Zovko ispred Banskih dvora, gdje su predstavnici Novinarskog društva pročitali svih osam zahtjeva koje su uputili Vladi.

Novinari Vladi žele dati do znanja da moraju promijeniti odnos prema novinarstvu, prema medijima, te im omogućiti da u normalnim uvjetima rade svoj posao.

Mi ništa ne dramatiziramo niti smo slatki.

– Mi ništa ne dramatiziramo, niti smo slatki. Uostalom, ovo je pitanje svih hrvatskih građana, ovo nije pitanje samo nas novinara – rekao je Zovko, a potom je, zajedno s ostalim predstavnicima HND-a, pročitao novinarske zahtjeve.

Prvim traže ukidanje protuustavnih internih akata u medijskim kućama kojima se novinarima zabranjuje da bez suglasnosti nadređenih javno progovore o pritiscima i ograničavanjima novinarske slobode, koje trpe u medijima za koje rade.

Zahtijevaju i da se u Zakon o medijima ugradi odredba prema kojoj novinar ima ne samo pravo, nego i obavezu svoje strukovne udruge i javnost upozoriti na pritiske kojima je izložen u mediju u kojem radi te da mu se zbog tog upozorenja ne može dati otkaz, raskinuti saradnja, umanjiti plaća ili pogoršati status.

Traže i da se detaljno revidira procedura izbora članova Vijeća za elektroničke medije i da u taj proces bude uključena i zainteresirana javnost i Hrvatsko novinarsko društvo, jedina relevantna i reprezentativna strukovna organizacija u Hrvatskoj.

Traže ostavku vodstva HRT-a

Zbog programske i kadrovske devastacije Hrvatske radio-televizije, promoviranja poraženih ideologija, sumnjivog trošenja javnog novca i sudskog progona novinara i medija” demonstranti traže ostavku vodstva HRT-a. Zahtijevaju da se odmah pristupi izmjeni Zakona o HRT-u “koji taj javni medij stavlja u službu političke većine umjesto u službu javnosti”, a o državnih vlasti da odustane “od te vrste političkog plijena.

Među njihovim zahtjevima je i promjena postojećeg modela finansiranja lokalnih medija prema kojem lokalna vlast izravno odabire medije kojima će dodijeliti javni novac i odlučuje o iznosima potpora, odnosno da se osmisli model javnih potpora lokalnim medijima koji bi ih učinio neovisnim o lokalnim vlastima čiji rad prate i propituju.

Zahtijevaju da se pronađu, procesiraju i kazne napadači i nalogodavci prijetnji i napada na novinare, da Vlada što prije pokrene sistem direktnih javnih potpora koje će potjecati novinarski rad, a ne profit.

– Mi novinarstvo smatramo javnim dobrom koje je potrebno čuvati i odnositi se prema njemu s posebnom pažnjom. A vi? – zaključuju novinari.

Podršku protestima u saopćenju je dao i “Transparency International” Hrvatska, iz kojega ističu kako je potrebno osigurati uvjete za kvalitetno novinarstvo, a koje danas u Hrvatskoj ne postoje.

– Novinari moraju imati sigurnost u obavljanju svoje profesije. Prije svega ugovore o radu da bi mogli biti neovisni i slobodni u odgovornom obavljanju svog posao. Potplaćenost i egzistencijalna nesigurnost prisiljavaju ih da svoju struku zanemare kako bi pogodovali vlasnicima medija, te svoje novinarske radove poslušno oblikovali na način koji će odgovarati onima za koje su napisani – tvrde u TIH-u.

Upozoravaju da je današnje novinarstvo svedeno na marginaliziranje važnih društvenih tema, jer su novinari su uglavnom prisiljeni izvještavati o političkim obračunima te o pojedinačnim slučajevima građana iz crnih hronika o kojima se danima raspravlja.

– Svakodnevno izvještavanje o tim negativnostima utječe na opće povećavanje nezadovoljstva građana, te doprinosi padu njihovog povjerenja u političke institucije i političare, kao i u njihovu budućnost u vlastitoj zemlji. Zbog toga svakodnevno svjedočimo velikom odlasku građana u one države koje obećavaju sigurnost i normalne životne uvjete, jer toga, nažalost, za obične građane u Hrvatskoj za sada nema – navode u toj organizaciji.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.

Povezane Vijesti

Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.